Startup Hub

Allikas: Vikipeedia
sTARTUp HUBi logo

Startup Hub (bränditud kirjapilt sTARTUp HUB, inglise keele sõnadest start-up ja hub, 'iduettevõtlus' ja 'kesksõlm, jaotur') on Tartu kesklinnas asuv tehnoloogiaettevõtete kogukonnakeskus, mis toob kokku nii alustavad kui ka edasijõudnud ettevõtted, pakkudes neile kontoripinda.

Raekoja platsil asuv sTARTUp HUB koos üle Emajõe asuva SPARK HUBiga moodustavad Tartu iduettevõtluse tugistruktuuri. Keskuse ruumides toimub regulaarselt ettevõtlusega seotud üritusi, loodud on inkubatsiooniprogramm alustavatele ettevõtetele ning korraldatakse koos partneritega rahvusvahelist ärifestivali sTARTUp Day.

Lisaks kontoripindadele asus sTARTUp HUBis koostöötamisala, mis toimis lauarendi põhimõttel ning oli eelkõige suunatud alustavatele ettevõtetele. HUBis asuvad avatud köögid, koosolekuruumid ja lõõgastumisalad. Esimesel korrusel asus kõigile avatud sTARTUp Lounge, mis oli nii tööpind kui kohtumispaik ning ühtlasi keskuse ürituste peamine toimumispaik.

Hubi ettevõtted ja ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade koostöötamisalale sTARTUp HUBi teisel korrusel

sTARTUp HUB avas uksed 2015. aasta septembris Garage48 HUB Tartu nime all. sTARTUp HUBi asutajaks on EstBANi president, .Contriberi asutaja ning tegevjuht Rein Lemberpuu.[1][2]

sTARTUp HUBi koostöötamisalal töötas 2018. aasta märtsi seisuga ligi 40 inimest 22 eri ettevõttest, nende hulgas GoWorkabit, Startup Estonia, Planetway Europe, Trialpha, Tebo, DigiVikings, Wikimedia Eesti ja Funderbeam. Lisaks koostöötamisala ettevõtetele rendivad sTARTUp HUBis kontoriruume Pipedrive, Evocon, Carto, Fractory, MatchMySound, RateChain, Helmes, Airily ning Seire.

Iduettevõtluse kogukonnakeskus on 2015. aastast pidevalt uuenenud ning aastatel 2017-2019 oli keskuse esimesel korrusel sTARTUp Lounge, mis oli sTARTUp HUBi peamine ürituspind.

Roll iduettevõtluse ökosüsteemis[muuda | muuda lähteteksti]

.Cocoon programmis osalev biokompostereid tootev iduettevõte Festera

sTARTUp HUB ja SPARK HUB kuuluvad ettevõtte .Contriber alla ning moodustavad Tartu iduettevõtluse baastaristu. Mõlemas ettevõtluskeskuses töötab kokku rohkem kui 500 inimest 50 erinevast ettevõttest. Keskustes on 2018. aastaks toimunud ligi 200 ettevõtlusega seotud üritust, et tuua kokku ettevõtlusmaastikul tegutsevad inimesed ning vahetada üksteisega kogemusi, ideid ja kontakte.[3]

2017. aastal algatati sTARTUp HUBi eestvedamisel inkubatsiooniprogramm .Cocoon (eesti keeles "kookon") Programmi võeti vastu kaheksa varajases staadiumis ettevõtet ja programmi kestvuseks oli kolm kuud. KOOKONis osalenud ettevõtted said endale kontoripinna sTARTUp HUBis ning kogenud püsimentori, kellega kohtuti vähemalt kaks korda kuus. Programmis osalesid alustavad ettevõtted Festera, SmartVent, Canese, ExtendLaw ja Cody.[4]

Hiljem on programm suunanud fookuse startupi juhtide mentordamisele ning programmis osaleb nii eesti kui ka välismaa iduettevõtete juhte. Programm kestab 1 aasta ning koosneb ülenädalastest mentorkohtumisest või -kõnest ning 3-4 korda aastas toimuvad sTARTUp Hubis või SPARK HUBis üritused, kuhu nii osalejad kui ka mentorid üle Euroopa kokku tulevad.

sTARTUp HUBi eesmärgiks on panustada Tartu iduettevõtluse arendamisse ning seetõttu osaleb kogukonnakeskus Eesti suurima ärifestivali sTARTUp Day korraldamisel, samuti osales sTARTUp HUB partnerina Eesti ja Läti Interreg-projektis SpaceTEM, mille raames korraldatakse 2018. aastal kosmose-teemaline häkaton Riias ning 2019. aastal Tartus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]