Soldier Hollow

Allikas: Vikipeedia
Toimumiskoht taliolümpiamängude ajal 2002. aasta veebruaris

Soldier Hollow on murdmaasuusatamise paik, mis asub samanimelise oru suudmes, umbes 85 km Salt Lake Cityst kagus Wasatchi mäestiku looduspargis Wasatchi maakonna loodeosas Utah' osariigis Ameerika Ühendriikides. Koht loodi 2002. aasta taliolümpiamängude jaoks ning mängude ajal toimus seal laskesuusatamine, murdmaasuusatamine ja kahevõistluse alade murdmaasuusatamise osa.

Alates olümpiamängude korraldamisest on see saanud murdmaasuusatamise, tuubisõidu (meelelahutuslik tegevus, mille käigus inimene sõidab sisekummi peal kas vees, lumes või õhus) ja räätsadega sõitmise kohaks, kus saab suvel mägirattaga sõita ja golfi mängida. 1. mail 2016 läks toimumiskoha haldamise leping Soldier Hollow Legacy Foundationilt üle Utah Olympic Legacy Foundationile, mis omab ja haldab olümpia- ja paraolümpiamängude pärandit mujal osariigis.

Soldier Hollow asub 1961. aastal loodud 8738 ha looduspargi Wasatch Mountain State Parki kaguosas, millest 1968. aastal sai rahvuspark.

Koht on saanud nime oru järgi, mille suudmes see asub. Enne rahvuspargina kaitse alla võtmist kasutati pargi teatud asukohti põlluharimiseks ja karjatamiseks, samas kui suurt osa ülejäänud osast kasutati kohalike poolt meelelahutuseks. 20. sajandi viimasel veerandil olid rahvuspargi teenuse poole pöördunud eraarendajad, kes lootsid ehitada parki luksushotelle, golfiväljakuid ja muid vaatamisväärsusi, kuid ükski neist plaanidest (välja arvatud golfiväljak) ei teostunud. Spordipaigast veidi põhja pool (West Soldier Hollow Lane'i põhjaküljele) ehitatud 36-rajaline Soldier Hollow' golfiväljak valmis 2004. aasta juulis ja täiendas 36-rajalist Wasatch Mountaini golfiväljakut (asub kaugemal põhja pool loodusparki).

Soldier Hollow' toimumispaik oli üks kolmest, mille ehitas ja kujundas Salt Lake'i korralduskomitee (SLOC) spetsiaalselt 2002. aasta taliolümpiamängude jaoks; teised on Utah' olümpiapark ja Utah' olümpiaovaal. SLOC valis 1997. aasta oktoobris olümpiapaigaks Soldier Hollow' asukoha mitme muu võimaliku koha asemel, sealhulgas Sherwood Hillsis Logani lähedal Utah' osariigis. Eeltööd algasid varsti pärast toimumiskoha valimist, kuid suuremad ehitustööd algasid alles 1999. aastal. Tööd toimumiskohas olid piisavalt lõpetatud (80% valmis), et korraldada esimene suursündmus, USA murdmaasuusatamise meistrivõistlused, algusega 8. jaanuaril 2000. Peahoone ehitus algas 5. juulil 2000 toimunud nurgakivi paneku tseremooniaga. Tribüün ja peahoone valmisid 2000. aasta detsembris ja pühitseti 5. jaanuaril 2001. Koha ehitamine läks SLOC-le maksma 22 miljonit dollarit (vastab 35,7 miljonile dollarile 2022. aastal).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]