Skeptik.ee

Allikas: Vikipeedia
Eesti Skeptic logo
Skeptiku poolt välja antav umbluu preemia Viltune Pendel. 2008. aasta.

Skeptik.ee on internetiportaal, mis uurib ja kritiseerib pseudoteadusi ja edendab nende suhtes skeptilist teaduslikku mõtlemist. 2007. aastal rajatud veebilehte haldab MTÜ Eesti Skeptik.

Skeptik.ee koordineerib skeptikute liikumist Eestis ja populariseerib teadust koolinoorte seas.[1]

Uuringud[muuda | muuda lähteteksti]

Septembris 2007 teatas skeptik.ee lihtsast katsest, millega analüüsis soola vesilahuse visuaalseid omadusi elektrolüüsil, püüdes selgitada jalapesuvee visuaalset reostumist inimkeha väidetavalt detoksifitseeriva, ilusalongides ja ajalehes Postimees propageeritud toote Ionic-Detox mõjul. Katse näitas, et väidetava detoksifitseerimise asemel toimus normaalne elektrokeemiline reaktsioon.[2] Sellest on saanud detoksifitseerimise uuringuis tüüpiline katse, millele selle alternatiivmeditsiiniharu analüüsides sageli viidatakse.

Umbluu[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 2008–2015 andis skeptik.ee välja ka umbluu preemia Viltune Pendel. See on auhind, millega tuuakse esile ettevõtteid või isikuid, kes on möödunud aastal eriti usinalt teadus- ja tõenduspõhisest mõtlemisest hälbimist propageerinud.[3]

Abort.ee[muuda | muuda lähteteksti]

2008. aasta kevadel rajas katoliikliku taustaga abordivastane organisatsioon Elukultuuri Instituut veebilehe abort.ee, mis väidetavalt pidi aitama rasedatel otsustada, kas sünnitada või ei. Tegelikult sisaldas veebileht vaid abordivastast propagandat, mis oli Skeptik.ee väitel eksitav. Skpetik.ee avaldas rea abort.ee suhtes kriitilisi artikleid ning avalikustas tõiga, et abort.ee tegijad olid saanud veebilehe jaoks raha sotsiaalministeeriumilt.

Elukultuuri Instituut vastas ähvardusega MTÜ Eesti Skeptik ja selle eestvedaja Martin Vällik laimu eest kohtusse kaevata.[4]


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. skeptik.ee 7 April 2007 23:41: Tere tulemast skeptik.ee lehele! by Martin Vällik
  2. skeptik.ee 30 September 2007: Ionic-Detox köögilaual by Martin Vällik
  3. "Umbluu preemia". Skeptik.ee. Vaadatud 01.02.2021.
  4. Eesti Ekspress 23 April 2008: Abort.ee tegijad kaebavad Martin Välliku kohtusse

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]