Sinituvi

Allikas: Vikipeedia
Sinituvi
Alectroenas pulcherrimus
Alectroenas pulcherrimus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Tuvilised Columbiformes
Sugukond Tuvilased Columbidae
Perekond Sinituvi Alectroenas
Gray, 1840

Sinituvi (Alectroenas) on tuvilaste (Columbidae) sugukonda kuuluv lindude perekond. Sinituvi perekonna liigid asustavad peamiselt India ookeani lääneosa saari.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Teiste tuvilaste hulgas on sinituvid võrdlemisi suurekasvulised ja jässakad, neil on suhteliselt pikad tiivad ja pikk saba. Neil on äratuntavad turritavad pea- ja kaelasuled. Sääre-kannaluu (tibiotarsus) on suhteliselt pikk ja jookse on lühike.

Uurimisloost[muuda | muuda lähteteksti]

Perekonna kirjeldas esimesena briti zooloog George Robert Gray 1840. aastal, võttes perekonna tüüpliigiks Mauritiuse sinituvi (Alectroenas nitidissimus). Perekonna nimi on tuletatud vanakreekakeelsetest sõnadest alektruōn 'kukk' (kodulind) ja oenas 'tuvi'.

Sinituvi perekonna liigid on omavahel lähedased ja neid leidub kõikjal India ookeani lääneosa saartel. Osa perekonna liike, saartel elanud endeemid, on tänapäevaks välja surnud. On oletatud, et sinituvid asustasid ookeani saari, lähtudes praeguseks kadunud levikeskusest, ning kujunesid ühelt saarelt teisele rännates eraldi perekonnaks juba enne Madagaskarile jõudmist. Sinituvi perekonna liikide geneetiliselt lähim sugulane on Uus-Kaledoonia saarel elav turdtuvi (Drepanoptila holosericea), kellest sinituvid eraldusid 8–9 miljonit aastat tagasi[1]. Mõlema esivanemaks on oletatud Kagu-Aasia ja Okeaania rohetuvisid (Ptilinopus).[2]

Liigid[muuda | muuda lähteteksti]

Teadmata ajal välja surnud liigid:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]