Sienna Miller

Allikas: Vikipeedia
Sienna Miller
Miller 2017 Berliini filmifestivalil
Sünninimi Sienna Rose Diana Miller
Sünniaeg 28. detsember 1981 (42-aastane)
New York, USA
Kodakondsus
  • Suurbritannia
  • USA
Elukutse näitleja
Lapsed 2
Sugulased Savannah Miller (õde)

Sienna Rose Diana Miller (sündinud 28. detsembril 1981) on Ameerikas sündinud Briti näitleja.

Ta sündis New Yorgis ja kasvas üles Londonis. Miller alustas karjääri fotomodellina, tema fotosid ilmus näiteks Itaalia Vogue'is ja 2003. aasta Pirelli kalendris. Näitlejana tegi ta läbimurde 2004. aasta filmides "Layer Cake" ja "Alfie". Seejärel kehastas ta seltskonnadaam Edie Sedgwicki filmis "Factory Girl" (2006) ja kirjanik Caitlin Macnamarat filmis "The Edge of Love" (2008). Ta oli nomineeritud 2008. aasta BAFTA tõusva tähe auhinnale. Filmis "GI Joe: The Rise of Cobra" (2009) mängis ta parunessi.

Pärast paariaastast pausi naasis Miller näitleja Tippi Hedreni rolliga 2012. aasta telefilmis "Tüdruk", mille eest sai ta nominatsiooni BAFTA auhinnale parima telesarjanaisnäitleja kategoorias ja Kuldgloobuse auhinnale parima naisnäitleja kategoorias – miniseriaal või telefilm. Täiendav kriitikute tunnustus järgnes 2010. aastate jooksul, esinedes filmides "Foxcatcher" (2014), "Ameerika snaiper" ("American Sniper", 2014), "Mississippi Grind" (2015), "Kadunud linn Z" ("The Lost City of Z", 2016), "Öö seadus" ("Live by Night", 2016) ja "Ameerika naine" ("American Woman", 2018), aga ka minisarjas "The Loudest Voice" (2019).

Noorusiga[muuda | muuda lähteteksti]

Miller sündis New Yorgis, täpsemalt teatris The Nutcracker Suite. Kui ta oli pooleteiseaastane, kolis nende pere Londonisse. Ta õppis Berkshire'i krahvkonnas Ascotis asuvas Heathfieldi koolis. Tema isa Edwin Miller on Hiina kunstiga tegelev Ameerika edasimüüja, varem pankur. Tema ema Josephine on Briti endine modell, kes sündis Lõuna-Aafrikas Briti peres ning oli David Bowie isiklik assistent ja kunagine New Yorgi Lee Strasbergi teatri- ja filmiinstituudio juht.

Näitlejakarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Varajane näitlejatöö, 2001–2003[muuda | muuda lähteteksti]

Milleri debüüt toimus romantilises komöödias "South Kensington" (2001), kus ta lavapartnerid olid Rupert Everett ja Elle Macpherson. 2002. aastal oli tal kõrvalosa filmis "High Speed" ja 2003. aastal filmis "The Ride". Külalisnäitlejana mängis ta telesarjades "The American Embassy" ja "Bedtime". Tal oli roll NYPD politseiuurija võitlusliku, kuid hooliva korterikaaslasena teledraamasarjas "Keen Eddie" (2003). See oli Milleri esimene kokkupuude Ameerika publikuga. FOX lõpetas selle sarja juba pärast seitset osa.

Läbimurre ja kriitika, 2004–2008[muuda | muuda lähteteksti]

Miller 2007. aasta Palm Springsi rahvusvahelisel filmifestivalil

2004. aasta oli Milleri karjääris pöördepunkt, kuna ta mängis rolli kahes kommertsfilmis ja saavutas tänu suhtele näitleja Jude Lawiga kõrgemat avalikkust. Krimipõnevikus "Layer Cake", mille režissöör on Matthew Vaughn ja peaosas Daniel Craig, oli ta Londonis asuva kokaiinitarnija tüdruksõber. Ajaleht New York Times nimetas Millerit "uueks IT Girliks, kes end vaevu ekraanil näidates kannab pitsilisi filamente, mis muudavad ta välimuse nagu kingituseks, mis on mõeldud väga kiiresti lahti pakkimiseks". Filmis "Alfie", Bill Naughtoni 1966. aasta filmi uusversioonis, mängis ta cockney limusiinijuhi ja seksisõltlase (Jude Law) tüdruksõpra. Ta ütles toona oma It Girli staatuse kohta: "Ausalt öeldes pole ma sellega väga rahul. See tekitab minus ebamugavust, sest ma ei usu, et see tuleneb filmirollidest, [aga] kontrolli pärast selle suhte üle, milles ma olen."

Miller kehastas illegaalsete feministlike raamatute kirjanikku ja Giacomo Casanova (Heath Ledger) armastatut 2005. aasta draamafilmis "Casanova". Filmi kassatulu oli 37,6 miljonit dollarit ja Entertainment Weekly kirjutas filmiarvustuses: "Proua Milleri välimus on kaasaegne ja tark; tema Francesca ei ole liiga karm sulamiseks ega ka liiga sädelev Emma Thompsoni nutikate koolist."

Samuti tegi ta 2005. aastal debüüdi West Endis Wyndhamsi teatris taaselustatud Shakespeare'i komöödias "Nagu teile meeldib", saades kehvi arvustusi. Paul Taylor kirjutas ajalehes The Independent: "Ta läheneb emotsioonile peenelt, nagu keegi peksaks vaipa" ja et ta "toob selleni kõik küpsed professionaalsed lavakogemused, mida saab koguda kolmes filmis osalemisest".

Miller sai 2006. aasta biograafilises draamas "Factory Girl" 1960. aastate seltskonnadaami ja Andy Warholi muusa Edie Sedgwicki rolli. Johnny Vaughan Sun Online'ist lõpetas: "Selle südantlõhestavas loos särab kõige eredamalt Sienna Milleri täht," kuid Rotten Tomatoesi kriitiline arvustus kõlas järgmiselt: "Hoolimata Sienna Milleri pühendunud esinemisest süveneb "Factory Girl" oma tegelaskujusse vaid pealiskaudselt. ja lõpuks ei suuda ta ühtset lugu rääkida." 2007. aastal mängis Miller väljamõeldud Briti linnast pärit noormehe armuhuvilist rolli Matthew Vaughni filmis "Tähetolm" ja mängis tähekest Steve Buscemi filmis "Intervjuu", mis on Hollandi kineasti Theo van Goghi uusversioon. 2003. aasta samanimelisest filmist. 65 miljoni dollari suuruse eelarvega "Tähetolm (film)" ("Stardust") teenis kogu maailmas 137 miljonit dollarit, samas kui kriitikud leidsid, et Buscemi ja Milleri "kütkestavad esitused" "Intervjuus" muutsid "näiliselt lihtsa eelduse haaravaks ja meelelahutuslikuks".