Samuel Bellamy

Allikas: Vikipeedia
Samuel Bellamy, Wreck of the Whydah, from the Pirates of the Spanish Main series (N19) for Allen & Ginter Cigarettes MET DP835027

Samuel Bellamy (23. veebruar 1689 – 26. aprill 1717) oli inglise piraat, kes sündis Devonshire’is. Samuel on üks tuntud piraatidest piraatluse kuldajastust. 1984 leiti tema kõige esimene laev, nimega Whydah.

Enne piraatlust[muuda | muuda lähteteksti]

Samuel Bellamy liitus täiskasvanuna Suurbritannia mereväega, milles ta võitles mõnedes lahingutes. Oma teenistuse tõttu ta ei kohanud enam oma naist ja last mitte kunagi

Mereväes viibides otsis ta Hispaania varandust merest Florida läheduses. Oma teekonnal ta peatus Massachusettsis, kus ta kohtas üht 15-aastast tütarlast, kelle nimi oli Maria Hallett. Tüdruku vanematele meeldis Bellamy, aga nad arvasid, et ta ei sobi nende tütrele. Bellamy sõber Paulsgrave William maksis kinni uue ekspeditsiooni, et otsida Hispaania kulda. Seda kuuldes lubas Samuel Mariale, et ta tuleb tagasi austatud kaptenina ja võimsa laevastikuga.

Ekspeditsiooni ajal Massachusettsis sünnitas Maria Hallett lapse, kes suri hiljem. See oli suur skandaal ja selle tõttu läks ta ka vangi. Vanglast pääsedes Maria Hallett saadeti linnast välja. Ka väljas aadetuna  ootas ta ikka Samueli edasi. [1]

Piraatluse karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Samuel Bellamy liitus Benjamin Hornigold’i meeskonnaga, pärast ekspeditsiooni ebaõnnestumist. 1716. aastal kinkis Hornigold Bellamyle tema esimese laeva, nimega Mary Anne, millega Bellamy alustas oma piraatluse karjääri. Hornigold võttis hiljem vastu kuninglikku halastuse ja tema meeskond valis Bellamy nende uueks kapteniks. Bellamy paremaks käeks sai La Bouche ja varustuse ülemaks Paul Williams.

Samuel Bellamy hüüdnimi oli Robin Hood of the sea (e.k. mere Robin Hood). Tema kohta pole olemas tõestust, et ta kunagi oleks kinni püütud isikuid tapnud. Samuel tihti tagastas laevu, mis ei vastanud tema tahtmistele või millelt polnud midagi varastada. Tal olid head kombed ja ta olevat kandnud kalleid riideid ja kaht püstolit oma rihma küljes.

Tema meeskond ründas mitmeid laevu, mis kuulusid Suurbritannia ja Hispaania alluvusse. 1717. aastal lahutas üks torm Bellamy ja La Bouche’i laevad ära. Prantslane seilas Aafrikasse ja hiljem India ookeanile. Samuel jäi edasi tegutsema Kariibi merele.

Samal aastal püüdis ta kinni laeva nimega Whydah, mis oli orjalaev. Bellamy tahtis Whydahit rünnata, sest see kandis kulda, elevandiluud, suhkrut ja rummi. Olles laeva kaaperdanud, lisas ta sellele juurde relvastust. Pärast seda hakkas ta lisama üha rohkem laevu oma laevastikku ja soovitas vangidel liituda tema meeskonnaga. Meeskonnaga said ainult liituda mehed, kes polnud abielus.

Aprillis oli tema meeskond Massachussetsi ääres ja nad sattusid tormi kätte. Whydah löödi kivide pihta ja Samuel Bellamy suri ka tormi käes. Pardal oli 146 piraati, kellest 2 jäid ellu. [2] [3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Samuel Bellamy - Famous Pirate - The Way of the Pirates". www.thewayofthepirates.com. Vaadatud 15. jaanuaril 2023.
  2. Cartwright, Mark. "Samuel Bellamy". World History Encyclopedia (inglise). Vaadatud 15. jaanuaril 2023.
  3. Landrigan, Leslie (23. veebruar 2014). "Black Sam Bellamy, the Pirate Who Fought Smart, Harmed Few, Scored Big". New England Historical Society (Ameerika inglise). Vaadatud 15. jaanuaril 2023.