Samak Sundaravej

Allikas: Vikipeedia
Samak Sundaravej

Samak Sundaravej (tai สมัคร สุนทรเวช; 13. juunil 1935 Bangkok24. november 2009 Bangkok) oli hiina päritolu Tai poliitik. 29. jaanuarist 9. septembrini 2008 oli ta Tai peaminister.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sundaravej oli parempoolne poliitik, kes oli alates oma poliitilise karjääri algusest 1968. aastal tihedates sidemetes sõjaväega. Kõrghariduse omandas ta Thammasati Ülikoolis.

Valitsusse jõudis ta esmakordselt 1975. aastal põllumajandusministri asetäitjana. 1976. aastal oli ta Tai siseministri asetäitja ja aastatel 19761977 siseminister. Tema ametiajal arreteeriti arvukalt vasakpoolseid aktiviste.

Aastatel 19732000 oli ta väikeste vaheaegadega Tai parlamendi liige. Aastal 1979 asutas ta Prachakornthai partei ja oli aastani 2000 selle esimees. Erakonnal oli parlamendis väike, kuid alaline ja püsiv esindatus, mis ulatus eri koosseisudes 29-36 saadikuni.

19831986 ja 19901991 oli Samak Sundaravej transpordiminister, 1992. aastal aga asepeaminister kindral Suchinda Kraprayooni valitsuses. Hiljem on ta olnud ka Bangkoki kuberner (aastatel 20002003).

24. augustil 2007 valiti ta 2006. aastal sõjaväelise riigipöördega kukutatud peaministri Thaksin Shinawatra poolehoidjate asutatud Rahva Võimu Partei esimeheks. 23. detsembril 2007 toimunud parlamendivalimistel saavutas tema partei suurima toetuse, kogudes parlamendis 228 saadikukohta.

28. jaanuaril 2008 valis Tai parlament Samaki uueks peaministriks ja järgmisel päeval kinnitas kuningas Bhumibol Adulyadej ta ametisse.

Sundaravej valitsuse liikmed kinnitati kuninga poolt ametisse ja andsid ametivande 6. veebruaril 2008. Uues valitsuses võttis peaminister endale ka kaitseministri portfelli.

Valitsus sattus esimesse tõsisesse poliitilisse kriisi juba juulis 2008 kui konstitutsioonikohus tunnistas välisminister Noppadon Pattama süüdi Kambodžaga rahvusvahelise lepingu sõlmimisel parlamendi eiramises. Opositsioon algatas pärast kohtuotsust ministri vastu umbusaldusavalduse ja sundis Pattama 10. juulil tagasi astuma.

Suurem poliitiline kriis puhkes augustis kui parempoolne opositsioon korraldas pealinnas Bangkokis mitmeid päevi kestnud massimeeleavaldused, mille käigus hõivasid meelevaldajad 26. augustil peaministri residentsi ja riikliku ringhäälingu hoone. Meeleavaldused laienesid ka teistesse linnadesse ja meeleavaldajatega liitunud ametiühingud lubasid 3. septembril jätta valitsusasutused ilma vee, elektri ja transpordiühenduseta. Nõuti Sundaravej ja tema valitsuse tagasiastumist, kuid peaminister keeldus. Samuti keeldus ta täitmast opositsiooni nõudmisi parlamendi laialisaatmiseks. 2. septembril kuulutas ta riigis välja erakorralise seisukorra ja saatis armee pealinna tänavatele korda tagama.

Samak Sundaravej kindlameelsusele andis ootamatu hoobi konstitutsioonikohtu otsus 9. septembrist 2008, kus leiti, et peaministri kandidaadina kokasaates osalemine ja selle eest raha saamine on vastuolus Tai põhiseadusega. Sundaravej pidi vastavalt kohtuotsusele kohe ametist taanduma.

Kohtuotsus ei keelanud siiski Samakil edaspidi peaministri ametisse naasta ja tema partei esitaski ta kaks päeva hiljem, 11. septembril uuesti peaministri kandidaadiks. Kui päev hiljem selgus, et koalitsioonipartnerid ja isegi osa Rahva Võimu Parteisse kuuluvatest parlamendiliikmetest seda sammu ei toeta, taandas partei Samaki kandidatuuri.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Samak Sundaravej oli abielus finantsisti Surat Sundaravejiga. Neil sündis kaks last.

Eelnev
Surayud Chulanont
Tai peaminister
2008
Järgnev
Somchai Wongsawat (kt)