Salme Parming

Allikas: Vikipeedia

Salme Parming (neiupõlvenimi Salme Marie Krüger, pärast eestistamist Salme Marie Kalvet; 28. märts 1919 Pärnu26. september 2013 Lincoln Park, Morrise maakond, New Jersey osariik) oli eesti iluvõimleja ja treener, fotograaf ning eesti aktivist USA-s.

Ta lõpetas 1935. aastal Pärnu Kaubanduskooli ja hiljem Berliini Kehalise Kasvatuse Kõrgkooli. USA-s New Jerseys elades läbis ta Bergeni kolledži fotokursused.

Pärnus elades töötas ta Pärnu linnavalitsuses administratiivse assistendina linnaarhitekt Olev Siinmaa juures.

Ta hakkas käima algkoolis tantsutundides, 13-aastaselt jõudis ta Pärnu Kalevi võimlejate eliitrühma, 1934. aastal osales esimestel Eesti mängudel. 1937. aastal tuli see rühm Eesti meistriks naiste A-klassi rühmvõimlemise võistlustel. Ta juhendas iluvõimlejaid ja koostas neile esinemiskavu.

Septembris 1944 siirdus ta Saksamaale, kus tegeles Kempteni põgenikelaagris iluvõimlejate juhendamise ja nendele esinemiskavade koostamisega. 1949. aastast elas ta USA-s. Tema võimlemisrühm esines New Yorgi eesti päevadel ja teistel eesti üritustel.

Fotograafiaga hakkas ta tegelema 16-aastaselt. Emigratsioonis olles tegi kaastööd eesti ajalehtedele Kanadas ja USA-s, pühendudes peamiselt iluvõimlejate jäädvustamisele.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]