Saflooriõli

Allikas: Vikipeedia
Värvisaflooripõld Sagrolis (Maharashtra osariigis Indias) õli tooraineks
Õli pressitakse äraõitsenud õisikutest, milles on küpsed seemnised
Saflooriõli maalitarvete hulgas

Saflooriõli on õli, mida toodetakse värvisafloori (Carthamus tinctorius) õlirikastest seemnistest. Kasutatakse toiduvalmistamisel, kosmeetikas, toiduainetetööstuses ja kunstitarbena.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Saflooriõli on erinevalt paljudest taimsetest õlidest lõhna ja maitseta, rafineerimata õli on värvuselt kuldkollane, rafineeritud õli kahvatukollane. Toiteväärtuselt sarnaneb päevalilleõliga. Võrreldes teiste taimsete toiduks kasutatavate õlidega on saflooriõlil kõrgem suitsupunkt.

Õli sisaldab palju mono- ja polüküllastamata rasvhappeid (oleiinhape, linoleiinhape) ning oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid. Sisaldab palju K-vitamiini, mis aitab kaltsiumil luudesse ja hammastesse talletuda, samuti antioksüdanti E-vitamiini, mis aitab peletada vähktõbe ning puhastab organismi mürkainetest.[1].

Põllumajanduses eristatakse kaht värvohaka vormi, millest saadakse eri tüüpi õli. Üks on rikas monoküllastamata rasvhappeist, nagu oleiinhape (vormi nimetatakse inglise keeles oleic safflower), ja teine sisaldab rohkem polüküllastamata rasvhappeid, nagu linoleiinhape (inglise keeles on see vorm linoleic safflower või lino safflower)[2][3]. Oleiinhapperikkamat saflooriõli soovitatakse kasutada toiduks, linoleiinhapet rohkem sisaldavat kasutatakse õlivärvides[4].

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna saflooriõlil puudub oma maitse ja lõhn, kasutatakse seda näiteks salatikastmena. Kõrge suitsupunkti tõttu on ka praadimisõliks sobiv, näiteks frittimisel.

Saflooriõli kasutatakse toiduainetetööstuses margariini tootmisel[5][6].

Kosmeetikas kasutatakse saflooriõli massaažiõlina ja nahahoolduses, see on kerge ning hästiimenduv õli, mis pehmendab ja niisutab kuiva nahka, jätmata sellele rasvast kihti. See sobib hästi rasuse ja aknelise naha hooldamiseks, sest ei ummista poore. Vähendab naha niiskusekadu ja taastab selle elastsuse, aktiveerib nahaalust vereringet. Kasutatakse ka juuste hooldamiseks, kuna toidab juukseid ning annab neile tagasi läike[7].

Saflooriõli põletikuvastase toime tõttu kasutatakse välispidiselt ka tõsisemate nahaprobleemide, näiteks rosaatsea või ekseemi korral. Leevendab punetust ja valu. Saflooriõli kuulub ka paljude välispidiste naharavimite koostisse[8][9][10].

Värvisafloorist toodetud õli kasutatakse ka õlimaalis ja õlivärvide sideainena. Võrreldes linaseemneõliga on saflooriõli vähem kollase tooniga. Õlivärvide koostises aitab heledatel värvipigmentidel säilitada tooni puhtust ja vähendada värvuse muutumist. Saflooriõli lisab värvidele läiget ja läbipaistvust[11].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.bioneer.ee/mida-v%C3%B5iks-teada-toidu%C3%B5lidest
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. detsember 2018. Vaadatud 20. detsembril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. https://hort.purdue.edu/newcrop/afcm/safflower.html
  4. https://www.gbif.org/species/144096625
  5. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. detsember 2018. Vaadatud 20. detsembril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  6. https://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707/rr/629609
  7. http://www.jovely.ee/et/a/saflooroli
  8. https://www.itsskin.ee/et/a/it%E2%80%99s-skin-rohelise-tee-niisutav-ja-varskendav-mask-1
  9. http://apteegiinfo.ee/search/products?query=AVENE
  10. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. detsember 2018. Vaadatud 20. detsembril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  11. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. detsember 2018. Vaadatud 20. detsembril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]