SMS-laen

Allikas: Vikipeedia

SMS-laen on tavaliselt lühiajaline kiirlaen, kus algselt tuleb ennast laenuandja kodulehel või kontoris kasutajaks registreerida ning seejärel saab taotleda mobiiltelefoniga SMS-sõnumi teel või laenuandja kodulehelt. SMS-laenu korral ei kontrollita üldjuhul laenuvõtja sissetulekut ega tema finantskohustusi – oluline on, et tal oleks pangas arveldusarve, kuhu laenusumma saaks üle kanda, ning ta ei oleks Krediidiinfo andmetel maksuvõlglane.

Et SMS-laen on lühiajaline, on intress tavaliselt pikaajalisest laenust kõrgem. Näiteks võib 30-päevase 3000-kroonise laenu korral intress olla 700 krooni. Aastaintress võib seega olla sõltuvalt laenupakkujast umbes 400–700%.

Kuna alguses proovisid paljud petturid mitmesuguste petuskeemidega teiste inimeste nimele laenu võtta, alustas riik laenuseaduse karmistamist[1]. Tavaliselt ei soovi kiirlaenufirmad näidata oma aastase intressi suurust. OÜ SMS Kiirlaen puhul avastas tarbijakaitse 2008. aasta lõpus tehtud kontrolli käigus, et firma pole end registreerinud majandustegevuse registris, rikkudes sellega rahapesu ja terrorismi tõkestamise seadust.[2]

SMS-laenude ohud[muuda | muuda lähteteksti]

2008. aasta kevadel näitas uuring, et 60 000 inimesel on probleeme laenude tagasimaksmisel 2008. aasta lõpus oli Krediidiinfo portaalis kirjas 15 842 lühilaenude võlglast. Andmebaasi sattumiseks peab võlg olema piisavalt suur.[3].

Kiirlaenufirmade aastane intress on sageli sadu kordi kõrgem kui tavapärastel laenudel. Näiteks oli see Monettil 2008. aasta lõpus 305–423 protsenti, mis tähendab, et laenusaaja pidi maksma tagasi neli ja enam korda suurema summa, kui ta laenu sai.[4]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Uus seadus karmistab SMS-laenude andmist". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. november 2007. Vaadatud 18. oktoobril 2007.
  2. Kiirlaenufirmad eiravad intressi näitamise nõuet 5. november 2008
  3. Aasta katk: SMS-laenud 30. detsember 2008
  4. Kiirlaenufirmad eiravad intressi näitamise nõuet 5. november 2008

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]