Süvarihv

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Rihv)
1 - vahevööt 2 - rihv 3 - ümarvööt
Rõhtsa rihva tüübid: seisev, eend- ja taandrihv. Allikas: Meyers Konversationslexikon, 1885–1890

Süvarihv, ka lihtsalt rihv on nõgus (konkaavne) poolringikujulise rennitaolise ristlõikega raidvorm, vastandina kumerale ümarvöödile või mõikale. Tehnilises terminoloogias nimetatakse rihvaks igasugust nõgusat soont[1]. Esineb erinevates profileeringutes, horisontaalliistuna näiteks hoone sokli, karniisi, simsi, talumi, sambabaasi profiilis[2]. Portaalipalestike profiilides võib rihv olla nii vertikaalne kui ka silluskaart järgivalt kõver.

Ka samba kannelüüre võib käsitleda vertikaalsete rihvadena[3]. Süvarihv, mis paikneb joonia või korintose samba baasis kahe ümarmõika (torus) vahel, kannab nime trochilus.

Rõhtsa rihva puhul eristatakse seisvat rihva (ääred vertikaalselt kohakuti), eendrihva (ülaäär eendub) ja taandrihva (alläär eendub)[4]. Taandrihv (saksa keeles Anlauf) esineb sageli soklite ja sambabaaside kujunduses. Eendrihv (saksa keeles Ablauf) on iseloomulik simsile ja karniisile.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. august 2018. Vaadatud 22. augustil 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://www.keeleveeb.ee/dict/speciality/art/dict.cgi?word=sv2579
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. august 2018. Vaadatud 22. augustil 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. Eesti arhitektuur: Oskussõnastik. Tallinn: Valgus, 1993