Ümarvööt

Allikas: Vikipeedia
1. vahevööt; 2. rihv; 3. ümarvööt
Ehisliistude profiile. 2 – ümarvööt, 3,4 – ümarvööt või mõigas

Ümarvööt (saksa keeles Rundstab[1], itaalia keeles astragalo, tondino, prantsuse keeles baguette[2]), on kumer (konveksne) poolringikujulise ristlõikega kepitaoline ehisliist ehituskunstis ja kunstkäsitöös[3][4]. Esineb, sageli kõrvuti rihvaga, karniiside ja simsside osana, portaalide palestike profileeringutes, akende ja niššide raamistustes. Nagu kõigil ehisliistudel, puudub ka ümarvöödil kujundusega markeeritud algus ja lõpp, näiteks portaali palestikus pole ümarvöödil, erinevalt turbast, baasi ja kapiteeli.

On olemas kaunistuselemendina juba Vana-Idamaade ja antiikaja kunstis.

Joonia ja korintose sambakaela kohal asuvat ümarvööti nimetatakse astragaaliks (pärlvöödi homonüüm).

Sõnavara[muuda | muuda lähteteksti]

Ümarmõigast, näiteks portaali arhivoldis, on vahel kirjanduses nimetatud ümarvöödiks ja vastupidi, profileeringus esinevat ümarvööti ka mõikaks.
Ehkki eestikeelses kunstiajalookirjanduses on sagedasem oskussõna ümarvööt, on seda ehisliistu nimetatud ka kumervööt[5]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. september 2018. Vaadatud 7. septembril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. fr:Lexique de la maçonnerie#B
  3. Eesti arhitektuur: Oskussõnastik. 1993.
  4. http://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=%C3%BCmarv%C3%B6%C3%B6t
  5. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. august 2018. Vaadatud 24. augustil 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)