Riči järv

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Riča järv)
Riči järv
Valgla maad Valgevene, Läti
Sissevool Silica
Väljavool Ryčanka
Pindala 12,83 km²
Pikkus 6,27 km
Laius 3,73 km
Keskmine sügavus 9,7 m
Suurim sügavus 51,9 m
Maht 0,131 km³
Koordinaadid 55° 42′ 0″ N, 26° 42′ 0″ E
Riči järv (Valgevene)
Riči järv

Riči järv (valgevene keeles Возера Рычы, ka Рыча, Рычу (Ryčy, Ryča, Ryču, transkribeerituna Rõtšõ, Rõtša, Rõtšu), vene keeles Ричи (Ritši), läti keeles Riču ezers või Riča ezers) on järv Valgevenes Viciebski oblastis Brasłaŭ rajoonis (6,95 km²) ja Lätis Augšdaugava piirkonnas Demene vallas.

Järv asub merepinnast 146,2 meetri kõrgusel, selle valgla on 123 km². Riči järv on sügavuselt teine järv Valgevene territooriumil, Läti järvedest on ta sügavuselt neljas. Läti poolel on suurim sügavus 39,7 meetrit.

Kaldajoone pikkus on 33,4 kilomeetrit. Kaldad on enamasti kõrged ja liivased. Järv asub 10–20 meetri sügavuses orus, põhjas on oru sügavus 30–40 meetrit. Läti poolel asub järve ümbruses Silene looduspark, Valgevene poolel aga hüdroloogiline kaitseala. Lätis asub Riči ääres Robežnieki linnamägi, ka tegutseb seal kaks puhkebaasi. Järves on kokku viis saart, neist suurim Kaļiņeci saar. Saarte kogupindala on 5,7 ha.

Järve põhi on madalamas osas liivane, sügavamas osas kivine. Põhjarejeef on rahutu, sügavamad osad vahelduvad madalamatega; sügavamate kohtade soolsus, temperatuurirežiim ja gaaside sisaldus on erinevad. Vee läbipaistvus on 4,9 meetrit. Veetaimestik ulatub kuni üheksa meetri sügavusele.

Järves elab mitu reliktsete selgrootute liiki (Limnocalanus Grimaldii macrurus ja Pallasiola quadrispinosa). Seal elab ka 22 liiki kalu, nende seas Peipsi tint, haug, särg, angerjas, koha, linask, ahven, lepamaim, rääbis, teib, vingerjas ja hõbekoger.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]