Ressursijaotus

Allikas: Vikipeedia

Ressursijaotus on operatsioonisüsteemi poolt hallatav arvuti riistvaraliste ressursside optimaalne jaotamine protsesside vahel. Sellega tegeleb ressursi jagamise algoritm - plaanur.

Operatsioonisüsteemi tööks on määrata, millises järjekorras võetakse konkreetne protsess protsessori või näiteks kõvaketta poolt jutule. Protsessi asetsemist ja käitumist selles järjekorras kontrollib vastav tarkvara (plaanur (scheduler)). Reeglina on plaanuri ülesandeks jaotada protsessori koormust protsesside vahel võimalikult võrdselt ning optimaalselt.

Eriti kriitiline on plaanuri käitumisalgoritmi valik ja seadistamine superarvutite puhul. Personaalseks kasutuseks mõeldud operatsioonisüsteemide (näiteks Microsoft Windows) puhul ei ole plaanuri töö eriti hästi reguleeritud: kõige ilmekamaks näiteks on see, kui mõni protsess haarab kas sihilikult või vea tõttu enda alla protsessori kogu ressursi ja aeglustab nõnda operatsioonisüsteemi tunduvalt või põhjustab koguni selle hangumise. Süsteemikriitiliste rakenduste käitamiseks mõeldud operatsioonisüsteemide puhul on sellega arvestatud ning näiteks Solarise puhul rakendab plaanur eespoolkirjeldatud olukorra puhul vastavad kaitsemeetmed.

Plaanuri tööpõhimõte on alati paika pandud mingi kindla algoritmi alusel.

Populaarsemate ressursijaotusalgoritmide loend[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]