Reieluu

Allikas: Vikipeedia
Inimese reieluud (punaselt)

Reieluu (ladina keeles os femoris) on paljude selgroogsete ala- või tagajäseme proksimaalne luu. Reieluu liigestub ülalt puusaluuga, moodustades puusaliigese, ja alt sääre luude ning põlvekedraga, moodustades põlveliigese.[1]

Inimese luustikus on reieluu suurim ja jämedaim luu. See on ka ainus luu inimese reies.

Ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Parem reieluu tagantvaatest

Reieluu ehituses saab eristada kolme piirkonda: ülemine ja alumine ots ning reieluukeha.

Ülemine ots[muuda | muuda lähteteksti]

Proksimaalselt paiknevad reieluul pea, kael ja kaks pöörlat. Reieluupea on sile ja suuremas ulatuses kerapinnaline. Reieluukael ühendab pead ülejäänud kehaga ja selle kõrval paiknevad suur ja väike pöörel, mis on kinnituskohtadeks mitmele lihasele.

Keha[muuda | muuda lähteteksti]

Reieluukeha on silinderjas ja inimese püstasendi tõttu veidi ettepoole kumerdunud. Mõlemad reieluud on altpoolt vastasjala poole kaldu, kusjuures naiste laiema vaagna tõttu on neil esinev kaldenurk suurem kui meestel. Reieluu tagapinnal kulgeb karejoon, mille mokad ülevalt ja alt lahknevad.

Alumine ots[muuda | muuda lähteteksti]

Distaalselt asetsevad reiel kaks põnta. Mediaalne ehk keskmine põnt on reieluu põikiasendi tõttu suurema ehitusega. Mõlemal põndal esinevad liigespinnad põlveliigese moodustamiseks.

Patoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Eakamatel inimestel esineb kukkumisel suurem võimalus reieluukaela murruks.[2] Eestis põhjustavad reieluukaela murrust tulenevad tüsistused vanemas eagrupis varajast surma ligikaudu neljandikul kogu juhtudest.[3]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lepp, Arne (2013). Inimese anatoomia, I osa. Liikumisaparaat, siseelundid (teine, täiendatud trükk). Tartu Ülikooli Kirjastus. Lk 75, 178–189. ISBN 9789949324095.
  2. "Reieluu kaela murd". inimene.ee. Vaadatud 19. novembril 2023.
  3. Jürisson, Mikk; Raag, Mait; Kallikorm, Riina; Lember, Margus; Uusküla, Anneli (2017). "The impact of hip fracture on mortality in Estonia: a retrospective population-based cohort study". BMC Musculoskeletal Disorders (inglise). 18 (1). DOI:10.1186/s12891-017-1606-1. ISSN 1471-2474. PMC 5460499. PMID 28583096.{{ajakirjaviide}}: CS1 hooldus: PMC vormistus (link)