Näokolju

Allikas: Vikipeedia
Inimese näokolju ruumiline kujutis. Liigutamiseks klõpsa pildile

Näokolju (ladina keeles cranium faciale) on paljudel selgroogsetel kolju eesmis-alumine osa, mis koosneb erinevatest paarilistest ja paaritutest luudest.[1] Näokolju luud moodustavad suuõõne, ninaõõne ja silmakoopa skeleti.

Näokolju areng, anatoomia, kuju, luud ja sellele kinnituvad lihased ning morfoloogia ja patoloogia võivad erineda nii liigiti kui ka indiviiditi.

Roomajad[muuda | muuda lähteteksti]

Madudel[muuda | muuda lähteteksti]

Madudel moodustavad näokolju luud (paiknevad ajukolju suhtes rostraalselt) naaberluude ning elastsete sidemete ja lihastega osaliselt liikuvad ühendused. Nii kinnituvad ka alalõualuud näokolju eesosa külge. Sellised kohastumused kaitsevad nende koljut ja peaaju ning võimaldavad paljudel madudel endast tunduvalt jämedamaid saakloomi alla neelata ja ka ennast kaitsta.[2]

Näokolju eesosas paiknevad luulised süvendid silmakoopad.

Hammustamisel ja neelamisel osalevad järgmised luud: squamosal, quadrate, articular, dentary, alalõualuu[3], ülalõualuu, suulaeluu, pterygoid ja ectypterygoid. [4] Mitte kõikide madude näokolju luud pole osaliselt liikuvad, paljude infraseltsi Scolecophidia kuuluvate madude luud on jäigalt ühendatud ja nemad püüavad sobiva suurusega saakloomi.

Imetajad[muuda | muuda lähteteksti]

Inimesed[muuda | muuda lähteteksti]

Inimese näokolju luud

Inimese näokolju koosneb harilikult nii paarilistest kui ka paaritutest luudest.

Paarilised luud[muuda | muuda lähteteksti]

Paarilised luud on ülalõua-, sarna-, nina-, pisara- ja suulaeluu ning alumine ninakarbik.

Paaritud luud[muuda | muuda lähteteksti]

Paaritud luud on sahkluu ja alalõualuu ning keeleluu.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Meeli Roosalu. Inimese anatoomia, Kirjastus Koolibri, lk 55,2010, ISBN 978-9985-0-2606-9.
  2. Bernard Grant Campbell,Human Evolution: An Introduction to Mans Adaptations, 4th ed, lk 279, 2009, Bernard Campbell, Google'i raamat veebiversioon (vaadatud 30.12.2013) (inglise keeles)
  3. Donald W. Linzey,Vertebrate Biology, 2nd ed, lk 234, 2012, The Johns Hopkins University Press, ISBN 978 1 4214 0040 2, Google'i raamat veebiversioon (vaadatud 30.12.2013) (inglise keeles)
  4. P. Gopalakrishnakone,Sea Snake Toxinology, lk 37, 1994, Singapore University Press, ISBN 9971 69 1930, Google'i raamat veebiversioon (vaadatud 30.12.2013) (inglise keeles)