Rapuntsel (film)

Allikas: Vikipeedia
Rapuntsel
Tangled
Režissöör Nathan Greno
Byron Howard
Stsenarist Dan Fogelman
Helilooja Alan Menken
Glenn Slater
Alan Menken
Jutustaja Zachary Levi
Peaosades Mandy Moore
Zachary Levi
Donna Murphy
Monteerija Tim Mertens
Produtsent Roy Conli
John Lasseter
Glen Keane
Filmistuudio Walt Disney Animation Studios
Levitaja Walt Disney Pictures
Esilinastus 24. november 2010
Kestus 100 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel Inglise
Eelarve 260 miljonit dollarit
Piletitulu 590 721 936 dollarit
Ametlik veebileht
IMDb profiil

"Rapuntsel" on 2010. aasta Ameerika Ühendriikide fantaasia, muusikal ja komöödia-arvutianimatsioon. Film sai sarjas "Walt Disney Animated Classics" viiekümnendaks animeeritud filmiks.

Tegelaskujudele andsid hääle Mandy Moore, Zachary Levi ja Donna Murphy. Film põhineb vendade Grimmide muinasjutul "Rapuntsel".

Filmi turundati algul pealkirjaga "Rapunzel", aga vahetult enne esilinastust pandi pealkirjaks "Tangled". Esilinastus film nii 2D- kui ka 3D-versioonis 24. novembril 2010. 260 miljoni USA dollari suuruse eelarvega on see film ajaloo üks kallimaid animafilme.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Üksik päikesekiir kukub maale ja kasvatab maagilise väega lille, mis suudab tervendada haigeid ja vigastatuid. Nõid Gothel otsustab lille võlujõudu kasutada ainult enda tarbeks, peites seda ja lauldes noorendavat loitsu. Sajandeid hiljem sünnituse ajal haigestub kuninganna raskesti ja lill leitakse üles. Kuninganna paraneb ja sünnitab terve tütre, kelle nimeks saab Rapuntsel ja kelle kuldsed juuksed saavad maagilisele jõule uueks allikaks. Gothel otsustab Rapuntsli röövida ja varjata pikas tornis, kasvatades teda kui oma last. Röövi ajal avastab Gothel, et juust lõigates kaotab see oma võlujõu ja muutub pruuniks. Igal aastal Rapuntsli sünnipäeval saadetakse traditsiooni käigus tema kuningriigist taeva poole teele tuhandeid laternaid lootusega, et printsess kunagi naaseb. Oma 18. sünnipäeva eel soovib Rapuntsel minna laternate lendu vaatama, kuid Gothel keelab selle ära.

Vahepeal varastab rühm vargaid karismaatilise liidri Flynn Rideri juhtimisel lossist kadunud printsessi tiaara. Järgneb tagaajamine, mille jooksul hobune Maximus jääb ilma oma juhist ning jätkab Flynni otsinguid omal käel. Samal ajal kavaldab Flynn oma kaasosalised üle ja laseb tiaaraga jalga. Varjupaigana kasutab ta Rapuntsli torni, ronib üles ja saab Rapuntslilt panniga vastu pead. Rapuntsel peidab Flynni kappi ja võtab talt tiaara ära. Kui Gothel naaseb, avaldab Rapunsel soovi saada sünnipäevaks spetsiaalset valgetest merekarpidest tehtud värvi, mille toomiseks kulub Gothelil kolm päeva. Rapuntsel sõlmib Flynniga kokkuleppe: Flynn viib ta vaatama laternaid, saades vastutasuks tiaara. Flynn üritab teha teekonnale lõpu, viies Rapuntsli Snuggly Ducklingisse, mis on täis röövleid ja pätte, kuid kokkuvõttes on kõik Rapuntslist võlutud, kes omakorda julgustab neid järgima oma unistusi.

Gothel näeb ilma ratsanikuta Maximust ja muutub murelikuks, et keegi võib leida Rapuntsli. Ta naaseb torni, kuid Rapuntsel on läinud. Vahepeal saabuvad lossi valvurid kõrtsi, kuid Rapuntsel ja Flynn põgenevad. Algab uus tagaajamine, mis lõpeb suure tammi juures, mis Maximuse tõttu kokku variseb. Flynn ja Rapuntsel jäävad kinni koopasse, mis valgub vett täis. Uskudes, et ta kohe sureb, avaldab Flynn oma õige nime: Eugene Fitzherbert. Rapuntsel tunnistab üles, et tal on maagilised juuksed, mis laulmise peale helendama hakkavad. Kasutades juuste võlujõudu, leiavad noored põgenemistee. Hiljem, kui Flynn läheb lõkkepuid tooma, kohtub Gothel salaja Rapuntsliga. Gothel püüab Rapuntslit veenda, et Flynn tahab ainult tiaarat, ning annab selle tüdrukule, et testida Flynni tahtejõudu.

Järgmisel hommikul leiab Maximus üles Flynni, kuid Rapuntsli mõjul sõbruneb hobune ka temaga. Kõik kolm saabuvad kuningriiki ja samal õhtul viib Flynn Rapuntsli laternaid vaatama. Rapuntsel annab Flynnile tiaara tagasi. Flynn märkab oma endistest kaasosalistest vendi ja jätab Rapuntsli ootama, et viia tiaara nende kätte. Vennad aga seovad Flynni paadi külge ja saadavad ta sellega järve mööda kuningriigi poole liikuma. Vennad serveerivad Flynni kadumist Rapuntslile kui reetmist ja üritavad varastada tema juukseid, kuid Gothel “päästab” tüdruku ja nad naasevad torni. Hiljem lossi valvurid arreteerivad Flynni ja ta mõistetakse surma. Gothel üritab kasutada Rapuntsli juukseid, kui tüdruk hakkab tõrkuma. Samal ajal toob Maximus lossi kõik pubis olnud vargad ja pätid, et päästa Flynn. See õnnestub ning Maximus ja Flynn tormavad tagasi torni. Erinevate vihjete järgi mõistab Rapuntsel, et Gothel on teda vangistuses hoidnud ja tegelikult just tema ongi kadunud printsess, ning püüab tornist põgeneda. Gothel seob tüdruku kinni. Flynni saabudes pussitab Gothel teda. Rapuntsel lubab jätkata võitlust Gotheliga, kui naine ei luba tal Flynni haava ravida. Teades, et Rapuntsel peab oma sõna, Gothel nõustub. Enne, kui Rapuntsel jõuab meest ravima hakata, lõikab Flynn Rapuntsli juuksed peeglikilluga maha. Rapuntsli juuksed tõmbuvad pruuniks ja kaotavad oma võimu, mis paneb Gotheli kiiresti vananema. Meelehetele viidud Gothel komistab ja kukub tornist alla.

Flynn on Rapuntsli käte vahel suremas. Murtud südamega neiu nutab ja asub laulma loitsu, mis kunagi pani ta juuksed helendama. Üks pisar langeb koos tema võlujõuga Flynni põsele ja imendub läbi naha, ravides poisi haava terveks. Mõlemad suunduvad tagasi kuningriiki, kus kuningliku pere liikmed pisarate saatel uuesti kokku saavad. Aastaid hiljem on Flynn ja Rapunsel abielus.

Osades[muuda | muuda lähteteksti]