Rahvuslik Töökoondus

Allikas: Vikipeedia
Rahvuslik Töökoondus
Eesti erakond
Esimees Juhan Vilms
Asutamine 1931, likvideerus 1932
Peakorter Tallinn
Ideoloogia sotsiaaldemokraatia

Rahvuslik Töökoondus oli Eestis aastatel 19311932 tegutsenud pahempoolne erakond.

Erakonna asutas koos oma toetajatega Riigikogu liige Juhan Vilms, kes astus 1930. aastal välja Tööerakonnast, tuues põhjenduseks, et erakonna juht Otto Strandman ei teostanud riigivanemana Tööerakonna põhimõtteid. Töökoondus registreeriti 1931. aasta oktoobris. Põhikirja kohaselt oli selle siht koondada rahvuslikul alusel seisvaid, järkjärgulist sotsiaalset edenemist pooldavaid ja väikeeraomandust tunnistavaid kodanikke.

1932. aasta jaanuaris allkirjastasid Töökoonduse ja Eesti Rahvaerakonna esindajad kokkuleppe osaleda 1932. aasta Riigikogu valimistel ühiselt ja seejärel täielikult ühineda, aga kui Rahvaerakond ühines enne valimisi Tööerakonnaga, moodustades Rahvusliku Keskerakonna, siis läks Töökoondus valimistele eraldi. Erakond kogus 1,9% häältest, jäädes seega kaheprotsendilise valimiskünnise alla, ning esitas selle peale riigikohtule kaebuse, milles leidis, et erakonnale antud hääli oli tühistatud suuremal arvul, kui selleks oli põhjust. Riigikohus jättis Töökoonduse kaebuse rahuldamata.

Pärast lüüasaamist valimistel ühinesid paljud Töökoondusega liitunud endised tööerakondlased Rahvusliku Keskerakonnaga. 1933. aasta kevadel kavatsesid nad Keskerakonnas kasvanud poliitiliste pingete tõttu registreerida uuesti erakonna Rahvuslik Töökoondus, aga lõpuks sellest plaanist loobuti.