Pruunselg-põõsalind

Allikas: Vikipeedia
Pruunselg-põõsalind

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Värvulised Passeriformes
Sugukond Põõsalindlased Sylviidae
Perekond Põõsalind Sylvia
Liik Pruunselg-põõsalind
Binaarne nimetus
Sylvia communis
Latham, 1787
Cuculus canorus canorus + Sylvia communis

Pruunselg-põõsalind (Sylvia communis) on tavaline ja laialt levinud linnuliik põõsalindlaste sugukonnast põõsalinnu perekonnast.

Levila[muuda | muuda lähteteksti]

Pruunselg-põõsalind elutseb Euroopas, Kaukaasias ning Lääne-Aasias. Ta talvitub troopilises Aafrikas, Araabia poolsaarel ja Pakistanis. Eestis on pruunselg-põõsalind üldlevinud rohkearvuline haudelind[2], tema arvukust hinnatakse 0,6–1,0 miljonile pesitsevale paarile[3].

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Pruunselg-põõsalind meenutab väliselt samasse perekonda kuuluivat väike-põõsalindu, kuid on pikema sabaga, heledama vikerkesta, heledamate jalgade ja ruskete ääristega küünra-hoosulgedega. Keha pikkus on kuni 15 cm, tiiva pikkus 7,1...7,6 cm.

Elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Pruunselg-põõsalind elutseb kultuurmaastikel, metsaservades, põlluäärtes ja põõsastikes.

Pesitsemine[muuda | muuda lähteteksti]

Pruunselg-põõsalind saabub Eestisse mais ja lahkub septembris. Pesa ehitab maapinnale rohttaimestiku varju. Kurnas on 3–7 muna. Hauvad mõlemad vanalinnud, haudumine kestab 11–13 päeva. Pojad väljuvad pesast umbes kahe nädala vanuselt.

Toitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Pruunselg-põõsalind toitub putukatest nagu teisedki põõsalinnud. Sööb ka meelsasti mitmesuguseid marju ja pehmeid puuvilju.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Bird, J., Butchart, S.(BirdLife International) (2009). Sylvia communis. IUCNi punase nimestiku ohustatud liigid. IUCN 2011.
  2. Lars Jonsson, "Euroopa linnud", lk. 440
  3. "Eesti lindude staatus, pesitsusaegne ja talvine arvukus 2003–2008" (PDF). Hirundo. Eesti Ornitoloogiaühing. 2009. Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 14.12.2011. Vaadatud 22.06.2011.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]