Pruudirööv (Kasahstan)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Pruudiröövimine (Kasahstan))

Pruudi röövimine (kasahhi keeles: қыз алып қашу) on üks Kasahstani pulmatavadest. Sunniviisilist abielu praktiseeritakse tänapäeva Kasahstani territooriumil juba iidsetest aegadest peale, kuigi Nõukogude Liidu ajal peeti seda nähtust kadunuks. Lisaks „tegelikule” röövimisele eksisteerib ka jäljendatud rööv, kus osapooled on teinud vastastikuse kokkuleppe.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vanematel aegadel[muuda | muuda lähteteksti]

Pruudi abielu eesmärgil röövimise iidne tava sai alguse patriarhaadi loomise aegadel. Pruudi röövimine toimus Kesk-Aasias ja Kasahstanis siiski äärmiselt harva. Tavaliselt juhtus see siis, kui vanemad ei andnud abielule nõusolekut või kui nad olid pulmade osas liiga karmide nõudmistega. Valdav abielu vorm oli kosjasobitamine (құдалық) ja sellele järgnenud pruudi ning kaasavara "lunaraha". Kasahhidel esines mitut liiki pruutide röövimist, mille suhtes omas seadus erinevaid hoiakuid. Kui peigmees röövis juba püütud pruuti (poiss ja tüdruk leppisid "röövimise" eelnevalt kokku), kelle isa rikkus kosjasobitamise tingimusi, siis ei peetud seda raskeks kuriteoks, kuid näiteks välismaalase pruudi röövimine oli tõsine kuritegu.

Kasahhi NSV aegadel[muuda | muuda lähteteksti]

Nõukogude Liidu ametlike allikate kohaselt suudeti pruudiröövi traditsioon Kasahhi NSV-st välja juurida. Tegelikult ei kadunud see tava kuhugi, vaid muutus koordineeritud "põgenemiseks" koos tüdrukuga, mis nägi välja nagu ''röövimine''. Mõned aastad enne ja pärast Nõukogude liidu lagunemist ilmusid kooskõlastamata röövimise ja sundabielu juhtumid jälle päevakorda[1].

Pruudirööv tänapäeval[muuda | muuda lähteteksti]

Naiste õiguste eest seisvate organisatsioonide hinnangul pannakse Kasahstanis igal aastal toime kuni 5000 pruudiröövi. Nende juhtumite kohta puudub ametlik statistika. Selle tava likvideerimiseks ei ole kriminaalkoodeksisse lisatud erilist artiklit pruudi röövijate karistamiseks, sest see on võimalik kehtivate õigusaktide alusel, mis karistavad isiku röövimist[2]. Aga see on ainult siis, kui röövitud tüdruk tahab õiguskaitseasutustega ühendust võtta, sest paljud neist lepivad sellise saatusega. Seda soodustab ka asjaolu, et mõned vanemad ei taha röövitud tütreid tagasi võtta.

Tavaliselt osalevad pahaaimamatu pruudi röövimises ka tema sõbrannad ja tuttavad, kes juhatavad pruudi mõnda mahajäetud kohta, kus ootab teda tema tulevane abikaasa, kes tõmbab tüdruku sunniviisiliselt autosse ja viib ta oma majja. Pärast saabumist asetatakse pruudile taskurätik, luuakse pidulik laud, noored naised hakkavad peigmehele kiitust jagama ning võimaliku tulevase abikaasa tädid ja vanaemad kutsutakse kohale, et veenda tüdrukut abielluma. Selleks, et hoida "pruut" majas, võib peigmehe vanaema isegi lävepakul lamada, sest kasahhid peavad inimesest üleastumist patuks, eriti kehtib see eakate isikute kohta. Röövitud tüdrukul peab olema tähelepanuväärne julgus, et seista abielule vastu ja mitte nõustuda sellise saatusega.

Lisaks tegelikule röövimisele ilma tüdruku ja tema vanemate nõusolekuta on kaasaegses Kasahstanis laialt levinud pruudi röövimise jäljendamine vastastikusel nõusolekul, kui peigmehe majanduslik olukord ei võimalda täieõiguslikke pulmi. Pärast sellist pruudiröövi peetakse pidustusi ainult peigmehe vanemate majas, millega on suurepärane võimalus vähendada suurte pulmatseremooniate hinda.

Kasahstani Vabariigi karistusseadustik (artikkel 125) näeb isiku röövimise eest ette 4–7-aastase vanglakaristuse. Kui röövimine toimus salajaste kokkulepete alusel; korduvalt; elu või tervist ohustava vägivalla kasutamisega; koos relvaga või muude relvana kasutatavate esemetega; teadaolevalt alaealise suhtes; naise vastu, kes on kuriteo toimepanijale teada raseduse ajal; kahe või enama isiku suhtes; või kui selle teo tagamaadeks olid palgamõrvarlikud motiivid, siis on karistuseks 7–12-aastane vangistus koos vara konfiskeerimisega või ilma selleta. Kui kuriteo on toime pannud kuritegelik rühmitus või see on toime pandud röövitud isiku ärakasutamiseks, siis on karistuseks 10–15-aastane vangistus koos vara konfiskeerimisega või ilma. Sama kehtib olukorra kohta, kus ohver on hooletuse või muude tõsiste tagajärgede tõttu kaotanud oma elu. Need, kes röövitud isiku vabatahtlikult vabadusse lasevad, on vabastatud kriminaalvastutusest, kui nende tegevuses ei esinenud teisi kuriteo liike.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arvamuslik uurimistöö: Kas pruudirööv on võrreldav inimkaubandusega?". Vaadatud 29.05.2019.
  2. "Pruudiröövi probleem Kasahstanis". 07.07.2011. Vaadatud 29.05.2019.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]