Proxima Centauri b

Allikas: Vikipeedia
Proxima Centauri b
Kunstniku kujutis Proxima Centauri b-st
Orbiidi omadused
Tiirlemisperiood 11,1868 päeva
Füüsikalised omadused
Mass ≥1,07±0,06 Maa massi
Pinnatemperatuur 234 K (−39 °C)
Ajalugu
Avastaja Anglada-Escudé et al.
Avastamise aeg 24. august 2016

Proxima Centauri b (või Proxima b), mida mõnikord nimetatakse Alpha Centauri Cb, on eksoplaneet, mis tiirleb punase kääbuse Proxima Centauri elamiskõlblikus tsoonis, mis on Päikesele lähim täht ja osa suuremast kolmiktähesüsteemist Alpha Centauri.[1] See asub Maast umbes 4,2 valgusaasta (1,3 parseki) kaugusel Kentauri tähtkujus, mistõttu on see ja Proxima d koos praegu vaidlusaluse Proxima c-ga Päikesesüsteemile lähimad teadaolevad eksoplaneedid.

Proxima Centauri b tiirleb ümber oma ematähe ligikaudu 0,04856 (7,264 miljoni km) kaugusel tiirlemisperioodiga ligikaudu 11,2 päeva. Selle teisi omadusi pole kuigi palju teada, kuid arvatakse, et see on potentsiaalselt Maa-sarnane planeet, mille minimaalne mass on vähemalt 1,07 Päikese massi (M🜨) ja mille raadius on vaid veidi suurem kui Maa oma. Planeet tiirleb oma ematähe elamiskõlblikus tsoonis, kuid pole teada, kas sellel on atmosfäär. Proxima Centauri ja selle planeetide läheduse tõttu on aastate jooksul planeeritud neid uurida, näiteks Breakthrough Starshot abil.

Euroopa Lõunaobservatoorium (ESO) teatas 24. augustil 2016, et on leidnud kindlaid tõendeid Proxima Centauri b olemasolust.[2] Päikesesüsteemile lähimast tähest elamiskõlblikul kaugusel asuva planeedi Proxima Centauri b avastamine oli planetoloogias suur avastus ja on äratanud huvi Alfa Centauri tähesüsteemi kui terviku vastu, mille liige Proxima Centauri b on.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Proxima b, the closest exoplanet we know, may be even more Earth-like than we thought". Space.com. Vaadatud 17. märtsil 2024.
  2. "Planet Found in Habitable Zone Around Nearest Star". European Southern Observatory. Vaadatud 17. märtsil 2024.