Portaali arutelu:Kaunid kunstid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siin on segadus, sest läbisegi on juttu kunstist laiemas ja kitsamas tähenduses. Andres 25. juuli 2007, kell 17:34 (UTC)

??? Aina probleemid. Ma ei mõista, kuidas saab olla probleem, kui siin on juttu kunstist laiemas tähenduses (teemaportaal peab seda teemat ikkagi kuidagi laiemalt kokku võtma ...) ja kitsamas tähenduses (... ning suunama kitsamate teemade juurde).
Anna parem nõu mida muuta.
Arvatavasti oled märganud, et meil ei ole eriti teemaportaale ja uue teemaportaali loomine on seega suhteliselt keeruline. Ma ei ole ülikooli õppejõud, et seda teemat nõnda hästi valdaksin, et võiksin iga pisiasja kohta tunniseid loenguid pidada. Minu teadmistel ja kogemustel on ka piirid.
Jutt, et midagi on valesti on tore. Seda aga ainult siis, kui mainida, mis täpsemalt on sobimatu. Eriti meeldiv oleks, kui omalt poolt oleks ka lahendus välja pakkuda. Muidu on jutt aga kasutu. Ma käin juhtumisi ka kunstikoolis ja selliste vigade ja neile tähelepanu juhtimisega on mul laialdased kogemused (selle kohta võiksin loengutki pidada).
Alati on inimesi, kellele midagi ei meeldi. Seega ei ole võimalik luua midagi, mis kõigile meeldiks, vaid midagi, mis meeldib enamusele. Seda ma praegu püüangi. iffcool 25. juuli 2007, kell 18:21 (UTC)
Ei saa ju nii, et Sinu tehtu peab kõlbama sellepärast, et keegi pole paremini teinud. Hästi tegemine nõuab aega ja pingutust, seda ei saa käigupealt teha. Meil on siin mitu inimest ja küllap tuleb juurde. Ükskord ikka asja saab. Ma püüan oma märkust selgitada.

Kunst on oma laiemas tähenduses loovuse ja kujutlusvõime avaldumine. Seetõttu ei saa rääkida kunsti all ainult maalimisest või joonistamises, kunst on midagi tunduvalt avaramat. Kindlasti oled kuulnud väljendeid kokakunst või sõjakunst. Need on aga ainult mõned paljudest ja mainitute abil ei ole võimalik veel kunsti piire paika seada. Kunstvaldkonna alla läheb kõiksugune loominguline tegevus, mis puutub kokku iga elualaga. Kus inimese käsi vähegi mängus, sinna jõuab ka kunst.

Selles lõigus räägitakse mingist kunsti laiemast tähendusest, mis on pealegi vaieldav. Järgmises lõigus räägitakse kunstist selles tähenduses, milles kunstiportaalis seda mõistetakse. Mingit üleminekut ei ole. See tekitab segadust. Teen ettepaneku jätta jutt kunsti laiemast tähendusest esialgu välja. See võiks pigem jääda artiklisse Kunst, kus sellest saab pikemalt rääkida. Arvan, et portaali sissejuhatuses ei peagi hakkama kunsti defineerima. Seega esimene ettepanek: esimene lõik välja. Andres 26. juuli 2007, kell 07:44 (UTC)

Kunstiliigid alustasid oma arenguteed koos inimühiskonnaga juba kiviajal. Kunst on olnud inimesele üheks vahendiks, mille kaudu tundma õppida elu ja iseennast, väljendama oma tõekspidamisi, elamusi ja suhtumist maailma. Muutuvad inimesed, muutub ka kunst.

See võiks olla, ainult sõna "kunstiliigid" asemel võiks olla sõna "kunst". Andres 26. juuli 2007, kell 07:46 (UTC)

Kunstide üheks olulisimaks tunnuseks on nende interaktiivsus: inimene on loonud nad teistele ja omale vaatamiseks, kuulamiseks ning jälgimiseks. Kunstiteos asetseb tähendusruumis, mida piiritleb raam (algus ja lõpp, kulissid vms). Seesama raam ei piiritle aga kunsti ennast.

Esimeses lauses tuleks jätta mainimata interaktiivsus, sest interaktiivsus pole see, millest siin juttu on. Teine ja kolmas lause on küllaltki arusaamatud: mis on tähendusruum, mis tähendab, et seesama raam ei piiritle kunsti ennast. Need tuleks kas välja jätta või selgemini sõnastada. Andres 26. juuli 2007, kell 07:50 (UTC)

Kui need muudatused teha, siis on silmatorkavad puudused kõrvaldatud. Siis võib teksti kallal edasi töötada. Kas üldse säärast sissejuhatust on tarvis, see on maitseasi. Andres 26. juuli 2007, kell 07:52 (UTC)


Kas oleks kuidagi võimalik portaali raames lugejaid suunata ka erinevate kunstnike või kunsti loendite juurde. On kellelgi ideid? iffcool 25. juuli 2007, kell 19:44 (UTC)

näiteks loed tavalehekülje mallina sisse -- Ahsoous 20. juuli 2008, kell 19:06 (UTC)

Soovitaksin panna pealkirjaks "Portaal:Kaunid kunstid" ning võtta sisse ka muusika, kirjandus, filmikunst jne. Sõna "kunst" ei ole üheselt arusaadav. Andres 20. juuli 2008, kell 16:11 (UTC)

Näen nüüd, et need on sees. Aga visuaalsetel kunstidel on siin liiga palju alajaotusi. See pole õige proportsioon. Niimoodi teisi ei märkagi. Andres 20. juuli 2008, kell 16:13 (UTC)

Püüan asja paika seada.
Esialgu on see vähe keerukas ja võtab aega, kui ma püüan välja mõelda, kuidas see kõige paremini peaks üles ehitatud olema.
Kui kujundus on paigas (mille järgi saaks ka teisi portaale tegema hakata) keskendun rohkem sisule. iffcool 20. juuli 2008, kell 16:31 (UTC)
Uued portaalikasti mallid on olemas ja nendega tehakse kõik portaalid. Sinu portaal jälgib sinu kasutaja lehte ka redigeerida saab ainult tervet portaali. Portaalikaste redigeeritakse kõiki eraldi. Hetkel tuleb üle vaadata, kas õiges nimeruumis ka mallid töötavad. Iga portaalil on oma värv ja see tehakse eraldi nagu Kasutaja:Tiuks/portaalikasti päis. --Tiuks 20. juuli 2008, kell 18:41 (UTC)
Nüüd ma hästi aru ei saanud.
Siin on ka terve hunnik alamlehekülgi. iffcool 20. juuli 2008, kell 18:46 (UTC)
Nendel portaalikastidel ei ole redigeeri linki nagu meil on tehtud. --Tiuks 20. juuli 2008, kell 18:49 (UTC)
Ega ma tegelikult ei tahagi, et tavakasutajad päris kõike näperdavad. ;) iffcool 20. juuli 2008, kell 18:50 (UTC)
Selles see võlu ju seisnebki, et kõik täiendada saavad. Sa ise kaasaarvatud. Lihtne ja kerge. Ega meil käivad põhiliselt ainult lugejad, tegijaid ju ei käi nagu pidevalt arutelust välja kumab. :) --Tiuks 20. juuli 2008, kell 18:58 (UTC)

Kui nimeruum saab tehtud (?) siis see siinne (arutelu)lehekülg tuleks teisaldada pealkirija 'Portaali arutelu:Kaunid kunstid' alla -- Ahsoous 20. juuli 2008, kell 19:04 (UTC)


Ma ei tea, kas praegu on õige aeg seda mainida, aga ülaltoodud sisulised märkused on endiselt jõus. Andres 24. juuli 2008, kell 21:02 (UTC)


Aitaksin seda täiendada aga mind häirib see, et ma pean kategooriast otsima vastava alajaotuse lehte, sest ei ole redigeeri linki. Ilma redigeeri lingita tehakse esilehel aga mitte portaalis enamus vikides. Minu kujundus on samasuguseid värve kasutades Kasutaja:Tiuks/Kaunid kunstid. Teemad võiks olla alamportaali põhiteemad, näiteks Muusika - muusikaajalugu, muusikateooria, muusikastiilid jne. ja mõned loendid. --Tiuks 31. juuli 2008, kell 11:10 (UTC)

Teemade loetelu pole ma veel eriti koostada jõudnud. See alles poolik (no ühe redigeerimise olen jõudnud ju alles teha) – seetõttu ka vähe teemasid. Selle koostamine võtab lihtsalt kole palju aega.
Ma ei ole "redigeeri"-märke lisanud seetõttu, et minu portaalides (kui need lõpuks valmivad) pole tavakasutajal tarvidust praktiliselt ühtegi muudatust teha. Näiteks puudub jooksvalt muutuv sisu. Ka valitud artiklid/pildid hakkavad õige harva vahetuma (osalt põhjusel, et korralikke artikleid on paljudes teemades niigi liiga vähe). Ainukesed tekstid, mis 1. septembriks ei pruugi veel ideaalses seisus olla on teemade sissejuhatused ja nende juures on ka "Muuda" märgid täitsa olemas.
Ma arvan, et sul puudub vajadus selle portaaliga tegeleda. Äkki võtaksid ette teemad tants ja teater. Oled need ju isegi Muusikaportaalis ära märkinud.
iffcool 31. juuli 2008, kell 19:37 (UTC)
Ei tunne nendes just kodus aga eks uurimisega saabki targemaks. Ei tahaks neid enne teha kui portaali nimeruum on valmis. Proovi võin teha oma kasutajas nagu Ahsoous tegi. Siis on ainult portaali nimi teisaldada vaja.--Tiuks 31. juuli 2008, kell 20:23 (UTC)
Kui sind lohutab siis ei tunne mina ennast jälle muusika teemas absoluutselt kodusolevana. Ning kuna ma suurt midagi sellest teemast ei jaga siis ma ka muusikaalasesse toimetamisesse tavaliselt ei sekku.
Kuna mina pole mitme lehekülje koos ümbertõstmisega varem tegelenud siis igaks juhuks teen kohe tavalises nimeruumis. Tavakasutajad neile portaalidele hetkel veel ju sattuda ei oska. iffcool 31. juuli 2008, kell 21:30 (UTC)