Populatsioonistruktuur (geneetika)

Allikas: Vikipeedia

Populatsioonistruktuur (ingl population structure) on alleelisageduste süsteemne erinevus mingis populatsioonis.[1] Enamjaolt mõõdetakse seda kui populatsiooni sisearetuse määra. See on oluline nähtus geneetikas, mis mõjutab näiteks geneetilise mitmekesisuse või haiguste tekkeloo uurimist.[2]

Üks peamine tegur, mis põhjustab populatsiooni alleelisagedustes alampopulatsioonide teket, on mittejuhuslik ristumine (nonrandom mating). Mittejuhusliku ristumise üks oluline määraja on isenditevaheline geograafiline eraldatus. Lisaks sellele kujundab populatsioonistruktuuri ka geenitriiv ja looduslik valik.

Arvnäitajad[muuda | muuda lähteteksti]

Populatsioonistruktuuri arvuliseks väljendamiseks on kasutada erinevaid lähenemisi. Üks peamine lähenemine on kasutada sisearetuskordajat .

Sisearetuskordajad[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Sisearetuskordaja

Sisearetuskordaja näitab, kui suur osa populatsiooni heterosügootsusest erineb alampopulatsiooni heterosügootsusest.[1] Mida suurem väärtus, seda rohkem heterosügootsused erinevad.

Bayesi otsustus[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks üldlevinud sisearetuskordajatele, on välja pakutud ka Bayesi teoreemil põhinevaid statistilisi mudeleid, näiteks Markovi ahela Monte Carlo.[2][3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Coop, Graham (2020). Population and Quantitative Genetics (3rd Edition).
  2. 2,0 2,1 Marchini, Jonathan (2004). "The effects of human population structure on large genetic association studies". Nature Genetics.
  3. Nicholson, George (oktoober 2002). "Assessing Population Differentiation and Isolation from Single-Nucleotide Polymorphism Data". Journal of the Royal Statistical Society Series B: Statistical Methodology.