Polyscias rodriguesiana

Allikas: Vikipeedia
Polyscias rodriguesiana
Täiskasvanud Polyscias rodriguesiana Anse Quitori looduskaitsealal Rodriguesel
Täiskasvanud Polyscias rodriguesiana Anse Quitori looduskaitsealal Rodriguesel
Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Õistaimed Magnoliophyta
Klass Kaheidulehelised Magnoliopsida
Selts Sarikalaadsed Apiales
Sugukond Araalialised Araliaceae
Perekond Tarasarik Polyscias
Liik Polyscias rodriguesiana
Binaarne nimetus
Polyscias rodriguesiana
(Marais) Lowry & G. M. Plunkett
Sünonüümid

Gastonia rodriguesiana Marais

Polyscias rodriguesiana (vanem nimetus Gastonia rodriguesiana, kohalikus keeles "bois blanc" - 'valge mets', 'valge puit') on India ookeanis Rodriguese saarel (Mauritius) kasvav araalialiste Araliaceae sugukonda tarasariku perekonda kuuluv haruldane taimeliik. IUCNi punases nimestikus on taim kantud kriitilises seisundis olevate kategooriasse[1].

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Tarasarikul on pehme, pundunud tüvi ja jämedad oksad. Ta võib kasvada 6–8 meetri kõrguseks, kuid tavaliselt on ta madalam ja kompaktsema kujuga.

Lehed on sulgjad, umbes 30 cm pikad, viie kuni üheksa pikliku, nahkjalt läikiva, nürija ning alusel ümardunud lehekesega. Täiskasvanud puu lehed on erkrohelised. Lehtedel esineb heterofüllia, nagu ka ta Mauritiusel kasvaval lähedasel liigil Polyscias maraisiana '​l.

Õisik on lehtedega ühepikkune pöörisjas liitõisik, millel õied paiknevad sarikatel külgraagude otstes. Õis on korrapärane kollakasrohelist värvi, kahesuguline. Õietupp on sigimikuga kokku kasvanud, kellukja õiekrooniga, millel 6–8 kroonlehte, emakasuuet ja tolmukat. Viljad on ümara kujuga.

Puu õitseb ja viljub valdavalt oktoobris, kuid õitsemist ja viljumist on täheldatud juulist novembrini-detsembrini.[2]

Kasvukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Polyscias rodriguesiana on Rodriguese saare endeemne liik. Kunagi oli selle kasvukohti üle kogu saare, kuid eriti tavaline oli see rannikul, vanadel korallisetetel ja lubjasel pinnal. Siiski on ajaloolistest teadetest järeldatud, et puu polnud saarel kunagi arvukalt levinud.[3]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]