Piparkook

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Piparkoogid)
Piparkooke süüakse tavaliselt jõulude ajal. Pildil Soome piparkoogid Espoos
Tavaliselt kaunistatakse piparkooke glasuuriga

Piparkook on kook või küpsis, mis on valmistatud siirupiga magustatud ja tugevasti vürtsitatud tainast.[1] Piparkoogid on traditsiooniline jõulude ajal söödav magustoit Eestis, Rootsis, Norras, Soomes ja Lätis.[viide?]

Ehkki piparkooke müüakse hulgaliselt ka poes, on Eestis endiselt levinud komme valmistada neid kodus. Enamasti siiski ei segata piparkoogitainast ise, vaid kasutatakse valmistainast.

Jahus õhukeseks rullitud tainast lõigatakse spetsiaalsete vormide abil välja tükid; traditsioonilised piparkoogikujud on kuusk, kuusirp, täht, kuusnurk, kolmnurk, õun, mehe- ja naisekuju jms.

Ahjuplaadile laotud piparkoogid küpsetatakse praeahjus, enne seda võidakse neid pintseldada muna või piimaga.

Küpsenud piparkookidel lastakse jahtuda ning seejärel kaunistatakse need glasuuriga. Tavaliselt kasutatakse tänapäeval kas poes müüdavat valmisglasuuri või segatakse glasuur valmis kodus poest toodud pulbrist.

Piparkookide valmistamine on tavapärane ühistegevus, mille eri faasides saavad osaleda kõik pereliikmed, kuid eelkõige lapsed.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Piparkook". ENE 6. köide. Kirjastus "Valgus" (Eesti Entsüklopeediakirjastus). Originaali (JPEG, 1 027,13 KB.) arhiivikoopia seisuga 17. oktoober 2013. Vaadatud 5. septembril 2015.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]