Peeter Riives

Allikas: Vikipeedia

Peeter Riives (ka Peeter Riwes[1]); 21. jaanuar vkj 1874 Pangodi mõis, Nõo kihelkond12. märts 1925 Tallinn) oli Eesti omavalitsuspoliitik (Tartu maakonnavalitsuse esimees).

Peeter Riwes sündis Nõo kihelkonnas Pangodi mõisas mõisarentniku pojana.

Õppis Kammeri külakoolis, Kambja kihelkonnakoolis ja Tartu reaalkoolis ning Tartu gümnaasiumis. Tartu kreiskooli lõpetamise järel õppis Tartu Ülikoolis usuteadust, seal astus ta ka Eesti Üliõpilaste Seltsi.

1902. aastal, pärast ülikooli lõpetamist, asus Venemaale, kuid mitte kirikuõpetajana, vaid saksa keele õpetajana. Töötas saksa keele õpetajana Varssavis Suvorovi-nimelises kadettide korpuses, siis Vilno gümnaasiumis, Orjolis ja viimaks Peterburis.

Pärast Vene revolutsiooni naasis Riives Eestisse, kus töötas tööstuses ja kaubanduses ning seejärel ostis Kuremaal Malda talu.

1921. aasta algul valiti ta Tartu maakonnanõukogu liikmeks põllumeeste rühma poolt ja astus Tartu maakonnavalitsuse esimehe ja toitlusosakonna ning hiljem majandusosakonna juhataja kohtadele. Teise maakonnanõukogu valimiste järel 1923. aastal sai ta teist korda Tartu maakonnavalitsuse esimeheks.

Peeter Riives oli ka Eesti Omavalitsuste kinnitusseltsi „Oma" kauaaegne juhatuse liige ja abiesimees, A/S „Teguri" juhatuse esimees, Tartumaa kaitsemaleva pealiku abi, OÜ Tartu Piimatööstuse asutaja liige ja juhatuse esimees, Tartumaa Panga nõukogu liige, T. E. majanduse ühisuse nõukogu liige.

Peeter Riives suri kergekujulise rabanduse tagajärjel 12. märtsil 1925.[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Peeter Riwes., Postimees (1886-1944), nr. 72, 14 märts 1925
  2. Omavalitsustegelased. Peeter Riwes, Maaomavalitsus; 6 1925 lk 86-88.