Paul Bäumer

Allikas: Vikipeedia

Paul Bäumer on Erich Maria Remarque'i romaani "Läänerindel muutuseta" peategelane ja jutustaja. Bäumer on 18-aastane noormees, kes osaleb koos klassikaaslastega esimeses maailmasõjas sakslaste poolel ja raamat räägibki tema läbielamistest.[1]

Romaanis kujutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Paul Bäumer on emotsionaalne noormees, kellele meeldib tegeleda luulega. Ta on väga hooliv ja armastav oma lähedaste suhtes.[2] Sõjas üritab Bäumer leida igas asjas midagi head, et mitte päris hulluks minna. Ta pöörab tähelepanu helesinisele taevale ja eredatele kollastele päikesekiirtele.[3] Laagris koos venelastega olles saab Bäumer aru, et nad ei olegi vaenlased, vaid kannatavad sarnaselt temaga riigijuhtide süsteemi all ja on ka vaid tavalised inimesed. Olles tagasi lahinguväljal, läheb ta peitu ja sinna satub temaga ka üks prantslane. Bäumer tapab prantslase, kuid kui ta mõistab, mida on teinud, üritab Bäumer teda aidata, kuid asjata. Tema mõistus on veidi segane ja ta ei mõista, miks ta läks kohe kallale kellelegi, kes talle midagi teinud ei ole.[4]

Romaanis "Läänerindel muutuseta" kujutatakse Paul Bäumerit esialgu tavalise koolipoisina, kes ei taha paista arg ning läheb klassijuhataja õhutusel vabatahtlikult rindele [1].

Enne rindele asumist on Bäumer emotsionaalne noormees, kellele meeldib tegeleda luulega. Ta on väga hooliv ja armastav oma lähedaste suhtes. Sõda aga muudab teda ning rindelt naaseb koju hoopis keegi teine. Paul Bäumerist on rindel saanud mees, kes ei tunne enam emotsioone, ei oska millestki rääkida ning ei oska oma vaba ajaga midagi peale hakata.

Bäumer ei ole võimeline täielikult meenutama minevikku ega mõtlema tulevikust. Lisaks sellele ei oska ta rääkida ka sellest, mis toimus sõjas.[2]

Kõrvaltegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Paul Bäumer on rindel koos klassivendadega, kuid üks neist, Franz Kemmerich saab raskelt vigastada ja sureb üsna vara. Veel on Bäumeriga samas rühmas Stanislaus Katczinsky, Albert Kropp ja Friedrich Müller.

Lisaks mainitakse romaanis Bäumeri ema, kellel on vähk. Sellest saab Bäumer teada alles siis, kui tal on võimalus külastada kodu. Hoolimata haigusest hoolitseb ema ikka oma poja eest ning teeb talle süüa.

Kõigist seitsmest lahinguväljale läinud klassivennast jääb viimasena ellu vaid Bäumer. [5]

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Bäumer oli viimane, kes nende klassist veel lahinguväljal ellu oli jäänud. Ta langes ühel väga rahulikul oktoobrikuu päeval rindel, mil sõjasõnumi sisu oli vaid "Läänerindel muutuseta" [5]. Vaimselt ei olnud Bäumerit tegelikult juba ammu enam, sest sõda oli ta meele hävitanud ning seetõttu tuli surm isegi kergendusena [2].

Kadunud põlvkond[muuda | muuda lähteteksti]

Kadunud põlvkonnaks nimetatakse sõjajärgset põlvkonda, kelle elu lõppes siis, kui nad rindele läksid. Füüsilised ja vaimsed kannatused muutsid inimeste psüühikat niivõrd palju, et nad ei suutnud minna tagasi oma sõjaeelse elu juurde ning ei teadnud üldse, kes nad tegelikult on. Peamiselt on termin kasutuses kirjanduses ning üks kadunud põlvkonna autoritest oli ka Erich Maria Remarque, kes kirjutas romaani "Läänerindel muutuseta" nii-öelda iseenda vaatenurga kaudu. Lugejad saavad raamatut lugedes teada, mida võisid läbi elada Saksa sõdurid esimeses maailmasõjas. Romaani tegelased kuuluvad samuti kõik kadunud põlvkonna hulka, sest pärast sõda ei elatud enam mitte oma elu, vaid lihtsalt eksisteeriti.

Kadunud põlvkonna hulka kuulusid noored mehed, kellelt rööviti nende süütus, ning just selline mees oli "Läänerindel muutuseta" peategelane Paul Bäumer.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Uusküla, Urve. 1984. Põlvkonna pihtimus. Koit (3) 3. https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=koit19840107.2.11&e=-------et-25--1--txt-txIN%7ctxTI%7ctxAU%7ctxTA-------------. (Vaadatud 9.03.2024).
  2. 2,0 2,1 2,2 2005. Paul Bäumer Character Analysis in All Quiet on the Western Front. SparkNotes. https://www.sparknotes.com/lit/allquiet/character/paul-bumer/. (Vaadatud 9.03.2024).
  3. Kloostra, Rebecca. 1987. BEAUTY AND THE BEAST--WAR. The Valpo Core Reader (469) 57, 58. https://scholar.valpo.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=1198&context=core_reader.
  4. Lohnes, Kate. 2024. Western Front | World War I, Definition, Battles, & Map | Britannica. https://www.britannica.com/event/Western-Front-World-War-I. (Vaadatud 10.03.2024).
  5. 5,0 5,1 Kaasik, Kertu. 2014. Läänerindel muutuseta. Erich Maria Remarque. http://erichpaulremark.weebly.com/laumlaumlnerindel-muutuseta.html. (Vaadatud 9.03.2024).
  6. Williams, Samuel R. 2018. Echoes of War: The Great War’s Impact on Literature. The Great Lakes Journal of Undergraduate History 6(1). https://scholar.uwindsor.ca/cgi/viewcontent.cgi?article=1078&context=gljuh.