Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum

Allikas: Vikipeedia
Palamuse kihelkonnakooli hoone juunis 2007

Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum on kihelkonnakooli elu tutvustav muuseum Jõgeva maakonnas Jõgeva vallas.

Praeguse muuseumi asupaik, Palamuse kihelkonnakooli hoone ja köster Aleksander Georg Nieländeri eluruumid valmisid 1873. aastal, kool tegutses seal 1975. aastani. 5. jaanuaril 1987 avati seal muuseum, milles eksponeeritakse 19. sajandi lõpu kihelkonnakooli elu Oskar Lutsu jutustuse "Kevade" kaudu.

Hoones korraldatakse praegu ka näitusi ning hoones ja selle ümbruskonnas kontserte ja teatrietendusi.

Väljapanek[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade klassiruumi

Muuseumihoones asuvad endised köstri eluruumid; väljapanek käsitleb Oskar Lutsu elu- ja loometeed, Palamuse kihelkonna ajalugu, kultuurielu ja usuõpetust, endistes klassiruumides koos kõrvalruumidega tutvustatakse kooli ajalugu ning õuel eksponeeritakse endisaegseid säilinud ja taastatud hooneid.

Köstri saalis on avatud väljapanek Oskar Lutsu lapsepõlve- ja kooliaastatest ning tema jutustusest "Kevade". Söögitoas, kus 19. sajandi lõpul ööbisid tüdrukud, tehakse põgus sissevaade Palamuse kihelkonna ajalukku, kultuuriellu ja usuõpetuse ajalukku. Köstri köögis saab tutvuda vanema kooliajalooga ja välja on pandud kooli üle 320-aastast ajalugu käsitlevad dokumendid.

Klassituba on säilitatud traditsioonilise kantsli, tahvli, seinakella, Euroopa kaardi, keisri pildi ja pikkade pinkidega. Nurgas asub orel, mille autor on üks esimesi Eesti pillimeistreid Carl Georg Thal. Poiste magamistoas elasid omal ajal kaugemal elavad poisid. Sahvris hoitav toidukraam, mida muidu hoiti sahvris, on välja pandud riiulitele. Toa kõrval asub koolmeistri tuba.

Õuel on säilinud köstri õunaait, köstri tõllakuur ja tall on hilisemal ajal taastatud. Kiriku kaldanõlva all Kooliallika juures asub kirikumõisa rentniku saun.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]