Olof Mellberg

Allikas: Vikipeedia
Olof Mellberg
Sünniaeg 3. september 1977 (46-aastane)

Erik Olof Mellberg (sündinud 3. septembril 1977 Gullspångis) on Rootsi jalgpallikoondise endine kaitsja.

Koondisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda mängis Mellberg Rootsi täiskasvanute koondises 23. veebruaril 2000 Itaalia jalgpallikoondise vastu. See mäng kaotati 0:1. Esimese värava koondise kasuks lõi ta 10. septembril 2003, mil võideti Poola jalgpallikoondist 2:0.

2000. aasta EM-il osales Mellberg kõigis kolmes alagrupimängus. Rootsi sai neist ühe viigi ja kaks kaotust ning jäi alagrupis viimaseks.

2002. aasta MM-il Jaapanis mängis Mellberg kõik Rootsi mängud algusest lõpuni kaasa. Ülitugevaks hinnatud alagrupis viigistas Rootsi algul Inglismaa jalgpallikoondisega 1:1, siis võitis Nigeeria jalgpallikoondise 2:1 ja lõpuks viigistas Argentina jalgpallikoondise 1:1. Rootsi võitis alagrupi Inglismaa ees. Kuid seejärel kaotas Rootsi Senegali jalgpallikoondisele lisaajal 1:2 ja langes välja.

2004. aasta EM-il Portugalis osales Mellberg kõigis kohtumistes algusest lõpuni kaptenina. Avakohtumises alistas Rootsi Bulgaaria jalgpallikoondise 5:0 ning seejärel viigistas Itaaliaga 1:1 ja Taani jalgpallikoondisega 2:2. Rootsi, Taani ja Itaalia kogusid võrdselt võidu ja kaks viiki ning väravate vahe järgi võitis Rootsi Taani ees alagrupi. Veerandfinaalis Hollandi jalgpallikoondise vastu normaal- ja lisaajal väravaid ei löödud ning pool,finalist selgus penaltiseerias. Pärast 5 penaltit oli seis 4:4, Mellberg eksis 6. penalti löömisel ja Arjen Robbeni tabamusest läks Holland poolfinaali. Kaks rootslast, Mellberg ja Henrik Larsson, valiti turniiri sümboolsesse koondisse.

2006. aasta MM-il Saksamaal osales Mellberg samuti kõigis kohtumistes algusest lõpuni kaptenina. Rootsi viigistas Trinidadi ja Tobago jalgpallikoondisega 0:0, võitis Paraguay jalgpallikoondise 1:0 ja viigistas Inglismaaga 2:2. Alagrupi võitis Inglismaa Rootsi ees. Kuid seejärel kaotas Rootsi Saksamaa jalgpallikoondisele 0:2 ja langes välja.

2008. aasta EM-il Austrias osales Mellberg jällegi igas matšis algusest lõpuni, aga mitte enam kaptenina (selleks oli Fredrik Ljungberg). Avamängus alistati Kreeka jalgpallikoondis 2:0, aga seejärel kaotati Hispaania jalgpallikoondisele 1:2 ja Venemaa jalgpallikoondisele 0:1 ning langeti välja.

Mellberg mängis Rootsi rahvuskoondis aastatel 2000–2012 kokku 117 korda ja lõi kaheksa väravat.

Klubid[muuda | muuda lähteteksti]

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1998 Rootsi meister
  • 2003 Rootsi aasta jalgpallur

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Olof Mellberg on 194 cm pikk ja kaalub 82 kg.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]