Nuuskmõmmik

Allikas: Vikipeedia
Nuuskmõmmik Naantalis

Nuuskmõmmik (originaalis rootsi keeles Snusmumriken, soome Nuuskamuikkunen) on soomerootsi lastekirjaniku Tove Janssoni lastelugude sarja "Muumitroll" üks paljudest tegelastest.

Nuuskmõmmik on Muumitrolli parim sõber, kes rändab igal talvel lõunasse ning tuleb kevadel tagasi. Ta on Sekeldaja ja Mymla poeg ning Väikese My poolvend. Enamasti kannab ta vanu rohelisi rõivaid ning peas suurt laiaäärelist kaabut, mida ta on kandnud juba sündimisest saadik. Muumiorus elab ta telgis, suitsetab piipu ning mängib suupilli.

Nuuskmõmmiku ja kõigi maailma pisikeste arglike olendite vahel on teatud sümpaatia. Ta jälestab võimukaid ja kitsarinnalisi tegelasi nagu Pargivaht, kes kehtestab liiga palju reegleid ja keelde. Kord õnnestub Nuuskmõmmikul külvata äikese eel parki Hatifnattide seemneid, mis seal kiiresti vohama hakkavad ning ka Pargivahi sealt minema peletavad. Seeläbi näitab Nuuskmõmmik end isesuguse keskkonnakaitsjana, kes pooldab vaba ja puutumatut loodust ning kisub oma protesti märgiks pargist maha kõik keelavad ja suunavad sildid.

Samuti on Nuuskmõmmik raamatus omalaadne filosoof, ta meenutab oma harvade ja tarkade sõnadega mõnd buda munka, kes väärtustab enam mälestust mingist asjast kui asja enese alleshoidmist. Selles mõttes vastandub ta Snifile.