Nike+ FuelBand

Allikas: Vikipeedia
Nike+ FuelBand
Nike FuelBand
Tootja Nike Inc.
Veebileht http://www.nike.com/us/en_us/c/nikeplus-fuelband

Nike+ FuelBand on Nike toodetav aktiivsusmonitor, mida kantakse randmel ja mida saab kasutada Apple iPhone'i, iPadi või Androidi seadmega. Kuigi seadme müük jätkub, siis seadme edasiarendus võib lõppeda.[1]

FuelBand lubab oma kasutajatel jälgida nende füüsilist aktiivsust, päevast sammude arvu ja põletatud energia kogust. Randmeseadmest saadud informatsioon on ühendatud Nike+ interneti kogukonnaga ja telefoni rakendusega. See lubab kasutajatel seada omale eesmärke, jälgida nende arengut ja võrrelda ennast teiste kogukonna liikmetega. Füüsilise tegevuse kuvamine käib läbi NikeFueli punktide koguse, mida saab jagada sõpradega või kasutada neid teiste kasutajatega võistlemiseks.

Nike+ FuelBand SE[muuda | muuda lähteteksti]

SE versioonile on sisse ehitatud Bluetooth 4.0 ühendus, mis automaatselt sünkroonib ennast Nike Activity Tracker mobiilirakendusega. Nagu Jawbone UP24 ja FitBit Force, Nike+ Fuelband SE suudab jälgida kasutaja und. SE versioon tuli välja 5. novembril 2013, makstes siis 149,99 USA dollarot (121 eurot). Algselt oli mobiilirakendus ainult Apple iPhone'ile, kuid nüüdseks on ka olemas Androidi versioon.[2] Aku kestvus seadmel on 8 tundi.

Turuletulek[muuda | muuda lähteteksti]

FuelBandi oli võimalik USA klientidel ettetellimisega osta alates 19. jaanuarist 2012[3] ja ametlikult tuli seade Ameerikas turule 22. veebruaril 2012, kuid ainult valitud Nike kauplustes.[4] Algselt oli FuelBandi võimalik osta vaid ühe värviskeemiga, "Must Teras", aga piiratud väljalase skeemiga "Jää" avalikustati 27 . juulil 2012, 31. oktoobril järgnes sellele "Valge Jää" ja "Must Jää". Neid oli võimalik osta nii Nike kui ka Apple'i kauplustes. 31. oktoobril alustati seadme müüki ka Kanadas,[5] Varem samal aastal, 1. mail hakati seadet müüma Suurbritannias.[6]

Müük[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast FuelBandi müüki laskmist tõusis Nike seadmete osakonna kasum 2012. aastal 18%, võrreldes 1% kahjumiga 2011 aastal. Enne seadme ametlikku müügiletulekut USAs, oli soovijatel võimalus osta FuelBand internetist ettetellimise teel. Seadmed müüdi välja kahel korral sama päeva jooksul. Üks kahest eeltellimise perioodist kestis vaid 4 minutit enne kui kõik FuelBandid olid välja müüdud ja Nikestore.com oli tarbijate poolt üle koormatud.[7] Esimesed paar kuud pärast eeltellimusi müüdi seadmeid eBay keskkonnas umbes kahekordse letihinnaga.[8]

Tootmise lõpetamine[muuda | muuda lähteteksti]

2014. aasta aprillis tuli Nike poolt teade, et FuelBandi tootmine lõpetatakse ja firma keskendub rohkem tarkvararakendustele.[1]

Interneti kogukond[muuda | muuda lähteteksti]

FuelBandi ostes saab kaasa ka juurdepääsu Nike+ interneti kogukonnale, mis seatakse üles Nike+ ühendustarkvara poolt. Antud tarkvara on tähtis aktiivsuse jälgimisel, kuna tänu sellele saab FuelBand arvutada, kui palju energiat on kasutaja põletanud või kui palju NikeFueli punkte kogunud. Veebilehel saab iga kasutaja üles seada ka oma profiili, kus nad saavad jagada oma isiklikku statistikat. Näiteks mitu eesmärki on täidetud, mitu sammu tehtud või mitu NikeFueli punkti kogutud või vaadata teiste kasutajate avalikke profiile. Kõike seda on võimalik ühendada nii Facebooki kui ka Twitteriga. Nike+ veebilehele sisse logides näidatakse kasutajatele nende päevaseid tegevusi, keskmist aega eesmärgini jõudmiseni, positiivset tagasisidet ning ka soovitusi muudeks tegevusteks. Veebilehel saab kasutaja vaadata oma aktiivsust ka aasta, kuu või päeva kaupa.

Mobiilirakendus[muuda | muuda lähteteksti]

FuelBandil on olemas mobiilirakendus nii Androidi kui ka iOS-seadmetele. See rakendus on kaasaskantav lisa veebilehele; see sünkroonib infot randmeseadme ja nutitelefoni vahel kasutades Bluetoothi, ning pärast seda laeb selle info Nike+ veebilehele. Mobiilirakenduse kaudu saab kasutaja muuta oma päevaseid eesmärke, vaadata oma päevast edasijõudmist ja jälgida nii enda kui ka sõprade edasiminekut.[9]

Tehnilised andmed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Suurused (ümbermõõt): väike (14,4 cm), keskmine (17,2 cm), suur (19,7 cm)
  • Laius: 1,6 cm LED-ekraani juures, 1,9 cm kinnituskohas
  • Paksus: 0,69 cm LED-ekraani juures, 0,81 cm kinnituskohas
  • Kaal: 27–35 g
  • Akud: 2 liitiumpolümeerakut (3,7 V)
  • Aku kestvus: kuni 7 päeva
  • Ekraani tüüp: 20 värvilist LEDi-, 100 valget LED-i
  • Ekraanirežiimid:
  1. Kellaaeg
  2. Põletatud energia kogus
  3. Sammude arv
  4. NikeFueli punktide arv
  • Garantii: 1 aasta
  • Sobib nii parema- kui ka vasakukäelistele

Vastuvõtt[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna seadet kasutatakse randmel, siis on sellel raske jälgida tegevusi, mis põhinevad alakehal, nagu näiteks veloergomeetril sõit või näiteks jõusaali trenn või jooga. Kuna seade on vaid vett tõrjuv, mitte veekindel, ei saa seda kasutada vees (näiteks: ujumine, surfamine). Seadme kandjad on ka märganud, et aukliku tee peal autoga sõites on nende NikeFueli punktide arv suurenenud.

Tänu sellele, et Nike+ rakendust saab ühendada nii Facebooki kui ka Twitteriga, on kasutajatel võimalus jagada oma tulemusi ja saavutusi sõpradega ja nendega on võimalik ka võistelda. Selliste võimaluste kaudu on kasutajad rohkem teadlikud enda isiklikust saavutustest, mis on ka tähtis osa tervislikult elamisest. Kasutajad saavad lihtsasti teada, kui palju nad päeva jooksul kaloreid põletasid, kuna nad ei pea seda päeva lõpus välja arvutama.

Võistlus teiste sarnaste toodetega[muuda | muuda lähteteksti]

Nike+ FuelBand on otseses võistluses Jawbone UP, Basis Watchi ja Fitbit Flexi randmeseadmetega. FuelBandi võrreldakse ka teiste aktiivsusmonitoridega, mis ei ole randmel kantavad, sealhulgas ka ülejäänud osa Fitbiti tooteperest. Kui Jawbone'i on võimalik osta suuremas valikus värvides, tal on pikem aku kestvus, kuni 10 päeva, siis FuelBandil on LED-ekraan, Bluetooth-ühendus ja uuenenud veebirakendus koos NikeFueli punktidega.[10] Basise randmekell on aga hinnalt kallim kui FuelBand.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Statt, Nick. "Exclusive: Nike fires majority of FuelBand team, will stop making wearable hardware". CNET.
  2. Jerkovich, Nick. "The new Nike+ Fuelband SE".
  3. Nike Inc. "Nike FuelBand Makes Life a Sport".
  4. Nike Inc. "Nike Fuelband Insider".
  5. Erick Bauer. "Nike Fuelband Launches in Canada". NewsWire. Originaali arhiivikoopia seisuga 4. november 2014. Vaadatud 7. detsembril 2014.
  6. Mike Dent. "Nike unveils Fuelband, its 24/7 fitness-monitoring Jawbone Up rival". Wired UK. Originaali arhiivikoopia seisuga 1. veebruar 2013. Vaadatud 7. detsembril 2014.
  7. Kamer Foster. "Nike's Fuelband, the Shiny iOS-Powered New Fitness Gadget, Sold Out in Four Minutes". The New York Observer.
  8. Munarriz Rick. "Just Fuel It? Nike Fans Get Exercised Over FuelBands". Daily Finance.
  9. Shakeshaft Jordan. "Tech Spotlight: Nike+ FuelBand". The Greatist.
  10. Syouzi. "Nike+ Fuelband vs Jawbone Up vs Fitbit Ultra". FashioningTech. Originaali arhiivikoopia seisuga 10. detsember 2014. Vaadatud 7. detsembril 2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]