NetBSD

Allikas: Vikipeedia
NetBSD kuvatõmmis

NetBSD on UNIXi-laadne BSD tooteperre kuuluv vaba tarkvara OS.

NetBSD arendajatel on siht selgele ja puhtale arhitektuurile orienteeritud algtekstile, mis võimaldaks kõige erinevamaid platvorme vähima vaevaga toetada. NetBSD on kõige rohkem porditud ning kõige kergemini porditav vabavara UNIX ja seda kohta hoiab ta ka kommerts-UNIX-ite seas. Porditavus ongi NetBSD peaeesmärk. Ka on NetBSD üsna stabiilne. Vaatamata NetBSD kui arhailise ja äärmiselt konservatiivse OSi kuulsusele, on nad vabavara OSidest (ja vist ka kommertsiaaletest) esimesena nii USB kui ka USB2[1] toetuse loonud, ja samuti esimesena oli neil 2000 aasta tugi (y2k) ja IPv6 ning palju muid asju esimesena teinud. Mis tegelikult annab märku võimekast ja mobiilsest OSi arendajarühmast.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast Bill Jolitzi töö katkemist 386BSD kallal porditi Net/2 Macintoshile ja laiendati Atari ST, Amiga ja PC platvormidele. NetBSD nime autor on Chris Demitriou ning eesliitele Net viitab paljudele arendajatele internetis.

Võrdlused[muuda | muuda lähteteksti]

NetBSD-d on sageli kasutatud teadustöödes nagu lennunduses, klasterdamises ja interneti kiirusrekordi purustamistel.

Stabiilsus[muuda | muuda lähteteksti]

Stabiilsus paljudel platvormidel on NetBSD-l omaette eesmärk, mille heaks näiteks on NetBSD-d jooksutamas enim katkematult töös olnud arvuti.[viide?]

Mäluhaldus[muuda | muuda lähteteksti]

Virtuaalmälu on Chuck Cranori doktoritks olnud UVM, mis vahetas välja eelmise Machi põhise lahenduse.

Mitmeprotsessori tugi[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmeprotsessori toetamisega (SMP) alustati SPARC-il, kohe lisandusid i386, VAX ja APHA platvormid, hiljem veel PowePC ja SPARC64 platvormid. Reaalselt on arendusharus töötaval kujul alpha ja vax platvormil tugi olemas ning i386 platvormil on lapina. SMP on Giant-lock faasis, tuumas korraga jookseb vaid üks protsess. SMP algteksti on rohkem sulandatud Solarise implementatsiooni kui FreeBSD algteksti, kes on vanema Solarise algselt siiski viletsaks osutunud põhimõtted ära põlanud ja oma versiooni teinud.

Toetatud arhitektuurid[muuda | muuda lähteteksti]

NetBSD on porditud alpha, amiga, arc, arm26, arm32, atari, bebox, cobalt, hp300, hpcmips, i386, luna68k, mac68k, macppc, mvme68k, news68k, newsmips, next68k, ofppc, pc532, pmax, prep, Raspberry Pi, sgimips, sh3, sparc, sparc64, sun3, vax ja x68k platvormidele.

Emulatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

NetBSD emuleerib FreeBSD, HP-UX, Interactive UNIX, Linux, OSF/1, SCO UNIX, SunOS, System V Release 4, Solaris and Ultrix programme, mis jooksevad samal protsessori tüübil. Ka NetBSD on hea näide sellest, kuidas selge ja lakooniline ülesehitus võimaldab kiiremini programmi jooksutada. Näiteks suurim kiirus alpha platvormil on võimalik nii saavutada, et kommertsiaalses operatsioonisüsteemis nt Tru64 kommertsiaalse kompilaatoriga kompileeritakse programm ning seda hiljem jooksutatakse NetBSD alpha platvormil, kus ta jookseb 2-5% kiiremini kui algses operatsioonisüsteemis. Peale selge ülesehituse on siiski oluline roll ka sellel, et kommertsiaalne operatsioonisüsteem hõlmab palju lisavidinaid, mida vabavara operatsioonisüsteem ei paku ja mis kõik natuke ressurssi nõuavad.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "USB (Universal serial bus), netbsd.org". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. august 2011. Vaadatud 16. augustil 2011.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]