Natallja Arsenjeva

Allikas: Vikipeedia
Natałla Arsiennieva (1935)

Natallja Aljaksejevna Arsenjeva (valgevene Наталля Аляксееўна Арсеньева; 20. september 1903 Bakuu25. juuli 1997 Rochester, New Yorgi osariik) oli valgevene näitekirjanik, luuletaja ja tõlkija.

Natallja Arsenjeva sündis Bakuus 20. septembril 1903. Varsti pärast tema sündi kolis perekond elama Vilniusse. Esimese maailmasõja ajal elasid nad Jaroslavlis, kus ta kirjutas oma esimese luuletuse ja seda vene keeles. Aastal 1920 naasis perekond Vilniusse, kus Natałla lõpetas Vilniuse Valgevene gümnaasiumi. Seejärel õppis ta Vilniuse Stefan Batory nimelises ülikoolis (poola keeles Uniwersytet Stefana Batorego).

Aastal 1922 abiellus ta Poola armee sõjaväelase Francišak Kušaliga. Pärast 1939. aasta septembrit elas ta Vilejkas ja töötas kohalikus ajalehes, aga kuna ta oli Poola ohvitseri abikaasa, siis 1940. aastal saadeti ta koos kahe pojaga Kasahstani. Suuresti tänu Janka Kupałale õnnestus Natałlal 1941. aastal tagasi tulla, siis juba Minskisse. Sõjast räsitud Minskis tegi ta kaastööd ajalehele Menskaja gazeta (Менская газэта), kirjutas mõned libretod ooperitele ja tõlkis.

Aastal 1944 emigreerus abikaasa ja pojaga Saksamaale. Aastast 1949 elas Ameerika Ühendriikides, kus ta tegi kaastööd ajalehele Belarus ja töötas Raadio Vaba Euroopa / Vabadusraadio kaastöölisena.

Natallja Arsenjeva suri 25. juulil 1997 93-aastaselt.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Arsenjeva loomingu hulka kuulub 1943. aastal kirjutatud luuletus "Молитва", millele lõi viisi Mikoła Ravienski 1947. aastal. Teos kannab pealkirja "Magutnõ Boža" ("Магутны Божа") ja 1995. aastal kaaluti see võtta uueks Valgevene hümniks.

Ta tõlkis valgevene keelde ooperite "Figaro pulm", "Võluflööt", "Nõidkütt" ja "Carmen" ning opereti "Mustlasparun" libreto.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]