Nêçîrvan Barzanî

Allikas: Vikipeedia
Nêçîrvan Barzanî (2020)

Nechirvan Idris Barzani (kurdi keeles نێچیرڤان بارزانی,Nêçîrvan Barzanî; sündinud 21. septembril 1966 Barzanis Iraagi Kurdistanis) on Iraagi kurdi poliitik, kes on Iraagi Kurdistani piirkonna teine president.

Pärast 1961.–1975. aasta septembrimässu lüüasaamist elas Nechirvan koos perega Iraanis.

Ta õppis Keredjis (Teherani eeslinn) keskkoolis, kus alustas poliitilist tegevust KDP noorteosakonnas - Kurdistani Üliõpilasnoorte Liidus. Tema isa võttis teda sageli kaasa diplomaatilistele reisidele Euroopasse ja Lähis-Idasse.

Aastal 1984 astus ta Teherani ülikooli riigiteaduste teaduskonda, kust lahkus aastal 1987 isa ootamatu surma tõttu. Sellest hetkest alates sukeldus ta täielikult poliitilisse tegevusse. Ta on aastast 1989 Kurdistani Demokraatliku Partei keskkomitee liige. Pärast Kurdistani vabastamist sügisel 1991 juhtis ta Dahūki linna ja piirkonda.

Aastast 1996 oli ta Kurdistani asepresident, aastast 1999 oli ta Kurdistani Demokraatliku Partei peaminister Arbīlis. Märtsist 2006 kuni septembrini 2009 oli ta Kurdistani Patriootliku Liidu pealik.

28. mail 2019 valiti ta Iraagi Kurdistani teiseks presidendiks (onu Mesûd Barzanî järel)

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks emakeelele kurdi keelele valdab ta pärsia, araabia ja inglise keelt. Ta on abielus ja viie lapse isa. Tema vanaisa Mistefa Barzanî on kurdi rahvuskangelane, isa Idrîs Barzanî oli kurdi poliitik, onu Mesûd Barzanî oli samuti Iraagi Kurdistani piirkonna president.