Myra kosk (Alam-Austria)

Allikas: Vikipeedia

Myra kosk (saksa Myrafälle või ka Mirafälle) asub Austrias Alam-Austria liidumaal Muggendorfi vallas kuristikus (mitte segi ajada Mira joaga (Mirafall) 50 km kaugemal läänes Ötschergräbenis). Kuristiku on lõiganud väike Piestingi lisajõgi Myrabach. Myra, nagu ka oja tuntakse, saab alguse Unterbergi jalamil Myralucke allikast, mida toidab maa-alune järv. Kuigi Myra on vaid mõne kilomeetri pikkune, andis see varem energiat paljudele Myra oru veskitele ja saeveskitele.

1899. aastal pandi paika kavad "selle kose kasutamiseks tööstuslikel eesmärkidel ja seeläbi loodusliku ilu hävitamiseks".

1912. aastal ehitas Oskar Edler von Rosthorn Myra kosele väikese pumpelektrijaama, mis tegutses 1974/1975. aastani.

Tegelik kuristik koos kosega on u 600 m pikk; selle kõrguste vahe on 70 m. Kuristik kulgeb põhjast lõunasse ja on loodusmälestisena kaitse all. Kuristiku aluspinnas on lubjakivi. Myrabach langeb mitme kaskaadina läbi kuristiku. Ülemises ja alumises otsas valgub vesi väikesesse tiiki.

Läbi kuristiku viib hästi väljatöötatud ja populaarne matkarada. Selle ehitas 1885. aastal Austria Turismiklubi (Österreichischer Touristenklub) Pernitzi haru 19 silla ja 8 tõusuga (avati 9. augustil 1885) ning sellest ajast alates on see nende eest hoolitsenud.

Myra kose sissepääsu juures on kaks mälestustahvlit. Esimene meenutab "kose avamist ja tõusuteede ehitamist Austria Turismiklubi Pernitzi haru poolt". Teine tahvel on pühendatud "Tema Majesteedi Saksa-Rooma keisri Franz II, Tema Majesteedi keisrinna Maria Theresia ning nende keiserlike kõrguste kroonprints Ferdinand Karl Leopold Josephi ja ertshertsoginna Maria Ludovika külastuse mälestuseks Myra kose juurde 19. septembril 1801, mille annetasid 8. juunil 1902 Austria Turismiklubi ja Enziani Alpiselts."

Kuristiku üla- ja alaotsas on restoranid. Kuristiku sissepääsu juurde pääseb kergesti jalgsi või autoga (parkla) ja see asub u 300 m Muggendorfi külast põhja pool.

Myra lõpeb varsti pärast koske Pernitzi juures, kus see suubub Piestingisse.

Postmark[muuda | muuda lähteteksti]

7. detsembril 1977 tõi Österreichische Post oma Austria maastikusarjas välja selleteemalise lõpliku margi väärtusega 20 šillingit.