Musala

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib mäest; saare kohta vaata artiklit Musala saar.

Musala
Vaade Musalale Jastrebecilt
Vaade Musalale Jastrebecilt
Kõrgus 2925 m
Asukoht Bulgaaria
Ahelik, mäestik Rila mäed
Suhteline kõrgus 2473 m
Koordinaadid 42° 10′ 45″ N, 23° 35′ 7″ E
Musala (Bulgaaria)
Musala

Musala on mägi Rila mägedes, Bulgaaria kõrgeim tipp. Ühtlasi on ta Balkani poolsaare ja kogu Ida-Euroopa kõrgeim tipp.

Musala kõrgus merepinnast on 2925 m.[1] Mäe suhteline kõrgus on 2473 m.

Vaade Musalalt Maritsa allikale

1949–1962 oli mäe ametlik nimi Stalin Jossif Stalini järgi. Musala nimi vanabulgaaria keeles oli TangRa. Tänapäevane nimi tuleb türgi keelest, kus mus Allah tähendab umbes 'jumalale lähedal'.

Mägi koosneb vanaaegkonna graniitidest, millesse lõikuvad graniitporfüüri sooned.

Põhiliselt on Musala kaetud alpiniitudega. Mäe lõunaküljel on mägikarjamaid. Alpiniidu kohta on taimestik ja loomastik suhteliselt mitmekesised. Musala on hea paik ka linnuvaatluseks.

Musala asub Rila rahvuspargis.

Musala tipus asub ilmajaam. Seetõttu on selle piirkonna kliima hästi uuritud. Musala on Bulgaaria kõige külmem paik, selle aasta keskmine temperatuur on –2,9 °C. Kõige külmem kuu on veebruar (–12,0 °C), kõige soojem kuu august (+5,4 °C). Mäe tipus mõõdetud absoluutne maksimumtemperatuur on +18,7 °C, absoluutne miinimum on –31,2 °C. Tuul puhub valdavalt loodest. Mägi on 254 päeva aastas lumega kaetud, aga minevikus on seal olnud ka liustikud ja nende kulutustöö jälgi on veel näha.

Ilmajaam katkestas tegevuse 1984, kui see maha põles, kuid asutati uuesti 1999. Ilmajaamas jälgitakse ka õhusaastet ja kosmilist kiirgust.

Musala jalamilt algavad Bulgaaria kolm peamist jõge Iskǎr, Marica ja Mesta.

Musala asub Bulgaaria pealinnast Sofiast linnulennult vähem kui 60 km kaugusel.[1] Seetõttu on ta levinud turismi sihtpunkt. Kõige lihtsam marsruut algab Boroveci mägikuurordist ja kulgeb lõunasse. Selle pikkus on 10 km. Borovecist saab köisraudteega sõita 2369 m kõrgusele Jastrebetsi ja niimoodi lühendada tõusu aega 2,5–3 tunnile. Jastrebetsist saab Musala turismibaasi, mis asub 2389 m kõrgusel, minna umbes tunniga, sealt tippu minekuks kulub veel ligi kaks tundi. Tipust paarsada meetrit madalamal, 2709 m kõrgusel, on Ida-Euroopa kõige kõrgem mägijärv ja selle kaldal asub peatuskoht Ledenoto Ezero, kus häda korral ka ööd veeta saab. Sealt hargneb rada suviseks ja talviseks marsruudiks. Talvine marsruut on tähistatud raudvaiadega, mis on omavahel ühendatud kindla trossiga.

Kuulujutu järgi saab Musala tipust selge ilmaga Vahemerd näha. See ei vasta tõele. Lõuna-Bulgaaria ja Põhja-Kreeka mäed segavad nähtavust ja isegi kui neid ees poleks, ei võimaldaks Maa kuju nii kaugel asuvaid objekte vaadelda.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Suur maailma atlas, lk 65.