Mura Budberg

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Mura Zakrevskaja)
Mura Budberg (1974)

Maria (Moura) Ignatjevna Zakrevskaja-Benckendorff-Budberg (6. märts 1893 [1] Berjozovaja Rudka mõis, Poltaava kubermang, Ukraina2. november 1974 Terranuova Bracciolini, Arezzo provints, Itaalia) oli Jäneda viimane mõisaproua.

Maria Zakrevskaja abiellus 1911. aastal Venemaa Keisririigi välisministeeriumi ametniku ja Venemaa Keisririigi Berliini suursaatkonna II sekretäri Johann Ulrich Nathanael von Benckendorffiga. Johann päris 1910. aastal Aleksander von Benckendorffi valdused Jänedal. Ta ehitas Jänedale uue härrastemaja ning mõisa abi- ja kõrvalhooned.

1918. aastal kolistd von Benckendorffid Venemaal toimunud Oktoobrirevolutsiooni tõttu koos lastega Jänedale. Hans von Benckendorff tapeti 19. aprillil 1919 Jäneda lähedal Kalijärve ääres Kalijärve teel. Väidetavasti tegi seda nelja relvalasuga Eesti Vabadussõjast kolmepäevasel puhkusel viibinud Teoküla elanik Rudolf Rosenstrauch.

Maria Benckendorff abiellus hiljem Nikolai von Budbergiga [2], ja sai Eesti kodakondsuse.

Maria Zakrevskaja-Benckendorff-Budbergi elu oli täis seiklusi ja lähedasi suhteid kuulsate meestega nagu Robert Hamilton Bruce Lockhart, Maksim Gorki, Herbert George Wells ja teised, mis on heaks materjaliks olnud nii kirjanikele kui filmimeestele. Kirjanik G. H. Wells viibis 1934. aasta suvel Jänedal, Kallijärve mõisas Kalijärve kaldal[3] ja lõpetas seal oma memuaaride kolmanda köite.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Alexandra Lapierre, "Mura. Leegitsevad mälestused". Aasta: 2020, 640lk, IBSN 9789985348789

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. MURA. LEEGITSEVAD MÄLESTUSED, Varrak, 2020
  2. Будберг Николай Александрович, www.grwar.ru
  3. Julia Koppel-Kase, Kallijärve mõisahoone. Kallijärve, Jäneda küla, Tapa vald, Lääne-Viru maakond, EESTI KUNSTIAKADEEMIA Kunstikultuuri teaduskond Muinsuskaitse ja konserveerimise osakond, 2020/2021 õppeaasta, Arhitektuuri konserveerimise ja restaureerimise täiendkoolituse lõputöö, Tallinn 2021

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]