Mineko Iwasaki

Allikas: Vikipeedia
Mineko Iwasaki 岩崎峰子
Sünninimi Masako Tanaka
Sündinud 2. november 1949 (74-aastane)
Abikaasa Jinichiro Iwasaki (varem Sato)
Lapsed Kosuke

Mineko Iwasaki (岩崎 峰子/岩崎 究香, Iwasaki Mineko, sünninimega Masako Tanaka (田中 政子); sündinud 2. novembril 1949) on jaapani ärinaine[viide?], kirjanik ja endine geiša. Iwsaki oli 1970. aastate Jaapanis oma põlvkonna edukaim[viide?] geiša kuni äkilise pensionilejäämiseni 29-aastaselt 1979. aastal. Teda tuntakse tema esinemiste poolest kuulsustele ja kuningliku perekonna liikmetele. Iwasaki oli oma perekonna geiša maja (okiya) pärija.

Ameerika kirjanik Arthur Golden intervjueeris Iwasakit 1992. aastal, kogumaks taustainfoks tema hiljem, 1997. aastal ilmunud raamatule „Geiša memuaarid“. Iwasaki kahetses intervjuus osalemist tema konfidentsiaalsuse rikkumise pärast ning kaebas kirjaniku kohtusse enda elu ja Goldeni romaani peategelase Nitta Sayuri elusündmuste paralleelide tõttu[1]. 2002. aastal ilmus Iwasaki autobiograafia „Geiša. Elu“ (Geiša: A Life) koostöös Rande Browniga.

Elu ja karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Masako Iwasaki sündis Masako Tanakana kunstnike Shigezo ja Chie (neiupõlvenimega Akamatsu) Tanaka perre. Tal oli neli vanemat venda: Seiichiro, Ryozo, Kozo, Fumio ja kuus õde: Yaeko, Kikuko, Kuniko, Yoshiko, Tomiko, Yukiko. Mitmed Mineko vanemad õed olid läinud samuti geiša ametit omandama.

Iwasaki kolis nelja-aastaselt Iwasaki okiya’sse (geišade maja) Gion Kobus Kyotos ja alustas kuueaastaselt traditsioonilise Jaapani tantsukoolkonna Inoue tantsude õppimist. Kui Iwasaki oli 10-aastane, lapsendas okiya perenaine Oima ta ametlikult Iwasakide perekonda ja temast sai ametlik atotori ehk pärija.

Iwasaki sooritas maiko-eksami (geišaõpilane) 15-aastaselt ja kogus kiiresti populaarsust, olles viis aastat kõige edukam maiko[viide?]. Täisealise geiša staatuse sai ta 21-aastaselt.

Autobiograafia järgi pingutas ta õpingutes oma vaimsete ja füüsiliste võimete piirideni, magades ööpäevas kolm tundi ja õppides ning töötades maiko’na ilma puhkepäevadeta. Ta puutus kokku mitmete tervisemuredega, mistõttu eemaldati tal pimesool ja põletikulised mandlid, mis oleksid peaaegu viinud neerupuudulikkuseni.

Iwasaki oli kuulus ja nõutud geiša, kes esines mõjuvõimsatele inimestele nagu kuninganna Elizabeth II, prints Charles ja president Ford. Iwasaki kuulsuse tõttu pidi ta taluma kolleegide kadedust ja kuulujutte ning tänavatel puutus ta korduvalt kokku seksuaalse ahistamisega.

29-aastaselt oma karjääri tipus olles loobus Iwasaki äkitselt ametist rahulolematuse tõttu geišade kogukonna jäikuse ja piiritletusega. Nende seas puudulik juurdepääs haridusele, võimalus mitte õpetada ja avalikel esinemistel mõistlikul määral raha teenida. Ametit maha pannes lootis ta kogukonda šokeerida ja kutsuda selles esile muutusi. Kuigi 70 geišat loobusid Iwasaki järel oma ametist enneaegselt, siis muutusi ei järgnenud. Iwasaki arutleb oma autobiograafias, et kui kogukond ei suuda muutuvate majanduslike ja sotsiaalsete oludega kohaneda, jääb see ajale jalgu.

Pärast geiša ameti lõppu sulges Iwasaki okiya ja lammutas maja, et avada selle asemel klubi ja restoran, kuid müüs mõlemad pärast maha. Mineko Iwasaki abiellus kunstnik Jin'ichirō Satōga pärast mehe neljandat abieluettepanekut 2. detsembril 1982 ja omandas kunstimänedžeri litsentsi. Paar kolis Yamashinasse ja neil sündis 1983. aastal tütar Kosuke[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. News, A. B. C. "'Geisha' Author and Publisher Sued". ABC News (inglise). Vaadatud 15. mail 2023.
  2. Iwasaki, Mineko (2009). Geisha. Elu. Kunst. ISBN 9789949437559.