Milena Harito

Allikas: Vikipeedia
Milena Harito
Milena Harito
Milena Harito (2016)
Albaania innovatsiooni- ja avaliku halduse minister
Ametiaeg
15. september 2013 – september 2017
Eelnev Genc Pollo
Isikuandmed
Sünninimi Milena Harito
Sündinud 4. oktoober 1966 (57-aastane)
Tirana, Albaania Rahvavabariik (praegune Albaania)
Rahvus albaanlane
Erakond Albaania Sotsialistlik Partei
Abikaasa Isidor Shteto
Alma mater Tirana Ülikool
Elukutse poliitik
Tunnustus Ordre national du Mérite (2017)
Autogramm

Milena Harito (sündinud 4. oktoobril 1966 Tiranas) on Albaania poliitik. Ta on Albaania Sotsialistliku Partei liige. 15. septembrist 2013 kuni septembrini 2017 oli ta Albaania innovatsiooni- ja avaliku halduse minister.

Ta lõpetas 1989. aastal Tirana Ülikooli informaatika erialal. 1991. aastal kolis ta Prantsusmaale, kus ta 1993. aastal omandas Pierre ja Marie Curie Ülikoolist diplomi side- ja infotehnoloogia erialal. Neli aastat hiljem sai ta doktorikraadi. Ta hakkas töötama Prantsusmaa riiklikus telekommunikatsiooniuuringute keskuses ja hiljem Orange S.A.-s.

Ta astus 2012. aastal poliitikasse ja 2013. aastal valiti ta Albaania Parlamenti.

Pärast 2013. aasta parlamendivalimisi, mille võitis vasaktsentristlik partei, nimetati ta 15. septembril peaminister Edi Rama valitsuse innovatsiooni- ja avaliku halduse ministriks.

Veebruaris 2014 oli ta visiidil Tallinnas.

Ta viis läbi mitmeid reforme, näiteks avalike teenistujate värbamine ja karjäär, mis on üks Euroopa Liiduga integreerumise protsessi tingimustest. Partnerlus École nationale d'administrationiga (ENA) on aidanud tugevdada Albaania Avaliku Halduse Akadeemiat (ASPA).

2016. aastal võttis ta vastu õigusakti, millega muudeti avaliku teenistuse protsesse ja standardeid, suurendades digitaalsete vahendite kasutamist. Selle uuendusliku reformi kohta on avaldatud rahvusvahelisi väljaandeid. Samuti juhtis ta maapealsele digitaaltelevisioonile (DTT) üleminekut, mobiilsideoperaatorite üleminekut 3G-tehnoloogialt 4G-le ning lõi Itaalia valitsuse abiga toetusmehhanisme idufirmadele.

2017. aastal sai ta Prantsusmaa presidendilt Emmanuel Macronilt Ordre national du Mérite.

Ta on abielus ja tal on kaks last. Lisaks emakeelele oskab ta veel inglise, prantsuse ja itaalia keelt.