Mick Jagger

Allikas: Vikipeedia
Mick Jagger
Mick Jagger (2014)
Mick Jagger (2014)
Sünninimi Michael Philip Jagger
Sündinud 26. juuli 1943 (80-aastane)
Stiilid rock'n'roll, rokk, bluus, blues rock
Pill vokaal, suupill, kitarr, löökpillid, basskitarr, klahvpillid
Tegev 1960–
Plaadifirma Virgin, Rolling Stones, ABKCO, Universal
Veebileht mickjagger.com

Sir Michael Philip Jagger (sündinud 26. juulil 1943 Dartfordis) on inglise laulja, laululooja, multiinstrumentalist ja näitleja, rokkansambli The Rolling Stonesi solist ja üks asutajaliikmeid.

Jaggeri karjäär on kestnud üle 60 aasta ning teda on nimetatud üheks kõige populaarsemaks ja mõjukamaks solistiks rock'n'roll '​i ajaloos. Tema äratuntav lauluhääl ja esinemine on Keith Richardsi kitarristiili kõrval olnud The Rolling Stonesi kaubamärgiks kogu ansambli tegutsemisaja jooksul.

Jagger sündis Inglismaal Kenti krahvkonnas Dartfordis. Ta õppis London School of Economicsis, kuid jättis õpingud pooleli, et tegelda muusikaga. Jagger koos Keith Richardsiga on kirjutanud suurema osa The Rolling Stonesi lauludest. 1960. aastate lõpus hakkas Jagger mängima filmides, kuid tema näitlejaanne ei leidnud eriti suurt tunnustust, hoolimata isegi peaosadest filmides "Vägev etendus" ("Performance"; 1970) ja "Ned Kelly" (1970).

1985. aastal alustas Jagger soolokarjääri ja andis samal aastal välja oma debüütalbumi "She's the Boss". 2011. aastal andis ta supergrupiga SuperHeavy välja ühe albumi. 1980. aastatel halvenesid tema suhted The Rolling Stonesi liikmetega, eriti Richardsiga, kuid Jaggerit on alati saatnud suurem edu rollingutega kui oma soolo- ja kõrvalprojektidega.

Ta on võetud ansambli The Rolling Stonesi liikmena 1989. aastal vastu Rock'n'rolli Kuulsuste Halli ja 2004. aastal Suurbritannia Muusika Kuulsuste Halli. The Rolling Stonesi liikmena ja sooloartistina on tema singlid jõudnud USA ja Briti edetabelites esikohale 13 korral, esikümnesse 32 ja esineljakümnesse 70 korral. 2003. aastal löödi ta oma teenete eest popmuusikas rüütliks.

Jagger on olnud korra abielus ja korra lahutanud ning tal on olnud veel mitu kooselu. 2014. aastast elab ta koos baleriin Melanie Hamrickiga. Jaggeril on kaheksa last viie naisega. Tema kõige noorem laps on sündinud 2016. aastal.


Sooloalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Varia[muuda | muuda lähteteksti]

Jaggeri järgi on saanud nime mitme eelajaloolise looma teaduslik nimetus, näiteks trilobiit Aegrotocatellus jaggeri, tigu Anomphalus jaggerius ja sõraline Jaggermeryx naida.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eelajalooline siga nimetati Mick Jaggeri järgi". menu.err.ee. Vaadatud 13.3.2018

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]