Matthias Arrasist

Allikas: Vikipeedia
Matthias Arrasist. Liivakiviskulptuur püha Vituse katedraalis. 1370. aastad, Peter Parleri meisterkond
Praha Püha Vituse katedraali arkaadid
Katedraali kabelitepärg, koorilõpmiku aknad ja tugikaared idast

Matthias Arrasist (tšehhi keeles Matyáš z Arrasu, prantsuse keeles Mathieu d'Arras; sündinud 1290 in Arrasis Prantsusmaal, surnud 1352 Prahas) oli prantsuse arhitekt ja ehitusmeister, kes tegutses Böömimaal 14. sajandi algupoolel.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsusmaa hilisgootikat esindav ehitusmeister Matthias sündis Arrasis, ent muud pole tema varasemast elust teada. 1344. aastal kutsus Määrimaa markkrahv, hilisem Püha Rooma keiser Karl IV meistri oma uude pealinna Prahasse, et see hakkaks juhtima Narbonne'i ja Rodezi katedraalide eeskujul kavandatud Praha püha Vituse katedraali ehitust.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Meister Matthias töötas mõnd aega Prantsusmaal ning oli muuhulgas Avignoni paavstipalee arhitekt.

Praha Püha Vituse katedraali nurgakivi pandi paika 21. novembril 1344 ja pärast kaheksa aasta pikkust ehitusperioodi, kuni meistri surmani, oli valminud katedraali idapoolse osa arkaadidekorrus ja koorilõpmik koos kooriümbriskäigu ja viiest kabelist koosneva kabelipärjaga. Neis on äratuntav prantsuse hilisgootika nõtkejooneline rõhutatud vertikaalsus ja peaaegu jäigana mõjuv proportsioonide järgimine on tema loomingu selge tunnus[1].

1348. aastal alustas ta keiser Karl IV jaoks Karlstejni lossi ehitamist, kuid pole teada, palju on ehitises tema autorsust[2]. Päris kindlalt tõestatud pole tema tegevus ka Nové Město linnaosa rajamisel.

Püha Vituse katedraali ehitusel oli Arrasi Matthiase järglaseks Peter Parler.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Alexander Martirosov. Matthias of Arras: A French Behind Most Famous Bohemian Cathedral. - https://medium.com/". Originaali arhiivikoopia seisuga 19. aprill 2021. Vaadatud 19. aprillil 2021. {{netiviide}}: välislink kohas |pealkiri= (juhend)
  2. Karlstejn Castle (Hrad Karlstejn). - accesstravel.com

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]