Mine sisu juurde

Manolo Blahnik

Allikas: Vikipeedia
Manolo Blahnik
Manolo Blahnik (2017)
Sünninimi Manuel Blahnik Rodríguez
Sünniaeg 27. november 1942 (81-aastane)
Santa Cruz de La Palma, Hispaania
Alma mater Genfi Ülikool
Töökoht Moelooja

Manuel Blahnik Rodríguez (sündinud 27. novembril 1942) on Hispaania moelooja, keda peetakse üheks maailma mõjukaimaks ja tunnustatuimaks jalatsiloojaks.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Manolo Blahnik sündis Santa Cruz de La Palmas Kanaari saartel. Tema isa oli tšehh ja ema hispaanlanna.[1] Blahnik kasvas üles banaaniistanduses, kus ta veetis suure osa oma lapsepõlvest.[2]

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Blahnik õppis Šveitsis Genfi Ülikoolis politoloogiat, õigusteadust, kirjandust ja arhitektuuri. Hiljem kolis ta Pariisi, kus ta õppis École des Beaux-Artsis kunsti ja École du Louvre'is lavakujundust.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1969 kolis Blahnik Londonisse, kus ta töötas moeajakirja toimetuses. Ta tutvustas oma esimesi kingadisaine Ameerika Ühendriikide Vogue'i ajakirja peatoimetajale Diana Vreelandile, kes soovitas tal jalatsite disainimisele pühenduda. Aastal 1970 avas Blahnik oma esimese kingapoe Londonis Chelsea linnaosas. Tema disainid said kiiresti populaarseks ja ta hakkas koostööd tegema paljude tuntud moeloojatega.

Disainistiil[muuda | muuda lähteteksti]

Blahniku kingad on tuntud oma elegantsuse, peene käsitöö ja kõrgete kontsade poolest. Ta on öelnud, et tema inspiratsiooniallikateks on arhitektuur, kunst, loodus ja kirjandus.

Tunnustused[muuda | muuda lähteteksti]

Muud tegevused[muuda | muuda lähteteksti]

Blahnik on disaininud kingad mitmetele filmidele, sealhulgas Sofia Coppola filmile "Marie Antoinette" (2006). Film võitis parima kostüümidisaini Oscari.

Aastal 2009 avaldas ta oma elulooraamatu.[viide?]

2017. aastal avaldati temast dokumentaalfilm "Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards".[5]

Isiklik elu[muuda | muuda lähteteksti]

Blahnik elab Bathi linnas Suurbritannias. Ta on tuntud oma eraklike eluviiside poolest ja keskendub peamiselt oma tööle.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Blahnik se reencuentra con sus raíces checas con una retrospectiva en Praga" (hispaania). EFE. 10. august 2017. Originaali arhiivikoopia seisuga 30. aprill 2019. Vaadatud 30. aprillil 2019.
  2. "Blahnik, premio nacional de moda: "Los hombres me dicen que he salvado sus matrimonios"". 20minutos.es (hispaania). 28. november 2012. Vaadatud 30. aprillil 2019.
  3. Manolo Blahnik Biography Vaadatud 31. jaanuaril 2011
  4. CFDA Past Winners Past Winners Vaadatud 31. jaanuaril 2011
  5. Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards IMDb

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]