Mine sisu juurde

Mühlviertel

Allikas: Vikipeedia
Mühlvierteli piirkond Ülem-Austrias

Mühlviertel ([ˈmyːlˌfɪʁtl̩]) on piirkond Austria Ülem-Austria liidumaal: see on üks neljast "veerandikust" Ülem-Austrias, teised on Hausruckviertel, Traunviertel ja Innviertel. See on saanud nime kolme jõe järgi: Große Mühl, Kleine Mühl ja Steinerne Mühl.

Mühlvierteli maastik, Rohrbachi ringkond Austrias.

Piirkond[muuda | muuda lähteteksti]

Mühlviertel koosneb neljast Ülem-Austria ringkonnast, mis jäävad Doonau jõest põhja poole: Rohrbach, Urfahr-Umgebung, Freistadt ja Perg. Liidumaa pealinna Linzi osad, mis jäävad Doonaust põhja poole, kuuluvad ka Mühlviertelisse. Geoloogiliselt on see Tšehhi massiivi osa. Suured linnad on Rohrbach, Bad Leonfelden, Freistadt ja Perg.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkonnas toimus Teise maailmasõja lõpus kurikuulus sõjakuritegu, mille käigus sajad nälginud Nõukogude sõjavangid põgenesid lähedalasuvast Mauthauseni koonduslaagrist ning neid jälitati ja mõrvati Mühlvierteli ümbruses. SS nimetas sündmust Mühlviertler Hasenjagdiks ("Mühlvierteli jänesejaht"). Liitlasvägede okupeeritud Austrias pärast Teist maailmasõda kuulus Mühlviertel Nõukogude okupatsioonitsooni ja ülejäänud Ülem-Austria kuulus Ameerika okupatsioonitsooni.