Leni Riefenstahl

Allikas: Vikipeedia
Leni Riefenstahl
Sünniaeg 22. august 1902
Berliin
Surmaaeg 8. september 2003 (101-aastaselt)
Amet näitleja, fotograaf, lavastaja, tantsija
Veebisait http://leni-riefenstahl.de
Autogramm
Leni Riefenstahl (1935)

Leni Riefenstahl (õieti Berta Helene Amalie Riefenstahl; 22. august 1902 Berliin8. september 2003 Pöcking) oli saksa tantsija, näitleja, fotograaf ning mängu- ja dokumentaalfilmide režissöör.

Riefenstahl sündis rikkas peres. Tema isale kuulus edukas soojuselektrijaam ja ta tahtis, et tütar tegutseks tema jälgedes äris. Kuid Leni hakkas 1918. aastal Berliinis tantsu ja balletti õppima ning temast sai klassi priimus.

Mõnda aega töötas Riefenstahl tantsijana, aga 1924. aastal vigastas põlve. Seejärel otsustas ta saada näitlejaks. Tal oli tummfilminäitlejana edukas karjäär. Filmides mängis ta sportlikke ja iseseisvaid naisi. Sageli esines tema filmides mägironimise teema ja tema kehastatud tegelane oli tihti kogenud mägironija.

Näitlemise kõrvalt ning hiljem näitlemise asemel töötas ta filmide stsenaristi, produtsendi ja režissöörina. Esimene film, kus ta neid ameteid täitis ja lisaks peaosa mängis, oli 1932. aasta film "Das blaue Licht" ("Sinine valgus").

Sidemete tõttu natsionaalsotsialismi ja eriti Adolf Hitleriga oli ta üks kõmulisemaid filmiajaloo suurkujusid. Tema juhtimisel 1934. aasta NSDAP parteipäevadest tehtud dokumentaalfilm "Triumph des Willens" ("Tahte triumf") on mõjuvõimas propagandafilm.

1936. aasta suveolümpiamängudest valmis Riefenstahlil propagandafilm "Olympia" ("Olümpia"). Selles filmis kasutas ta paljusid võtteid, mis hiljem said filmikunstis tavaliseks, aga olid omas ajas uudsed: filmimine ebatavalise nurga alt, ootamatud kaadrivahetused, ülilähivõtted jne.

Filmi "Tiefland" ("Tasandik") stsenaariumi hakkas Riefenstahl kirjutama 1934. aastal, võtted toimusid 19401944. Riefenstahl mängis ise ka peaosa, kerjustantsija Marthat. Siiski toimus filmi esilinastus alles 11. veebruaril 1954. Nii kulus filmi tegemiseks 20 aastat. Sellega jõudis Riefenstahl Guinnessi rekordite raamatusse. Hiljem ületas selle rekordi animafilm "The Thief and the Cobbler", mida tehti 31 aastat (1964–1995).

Riefenstahl peatus 8. augustil 1938 lennul Helsingist Berliini Tallinnas.

Režissööritööd[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]