Lengede

Allikas: Vikipeedia
Lengede

Vapp

Pindala 34,3 km² (2017)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 14 308 (31.12.2022)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 52° 12′ N, 10° 18′ E
Valla asend Peine kreisis
Lengede

Lengede on vald Saksamaal Alam-Saksi liidumaal Peine kreisis.

Valla pindala on 34,09 km². 31. detsembril 2017 elas seal 13 051 inimest. Vald asub umbes 18 km Braunschweigist edelas ja 40 km Hannoverist kagus. See sai maailmas tuntuks 1963. aastal kaevandusõnnetuse ja järgnenud 11 ellujäänud kaevuri päästeoperatsiooni tõttu (saksakeelse nimetusega "Wunder von Lengede" – 'Lengede ime').

Valla osad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Barbecke
  • Broistedt
  • Klein Lafferde
  • Lengede
  • Woltwiesche

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lengede ime[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Wunder von Lengede

Rauamaagi pesemiseks Lengede kaevanduses Mathilde vajati palju vett ja maa-aluse kaevanduse kohal oli mitu kunstlikku järve. 1963. aasta 24. oktoobri õhtul kell 8 tungisid vesi ja muda ühest nendest järvedest kaevandusse. Sel ajal töötas maa all 129 meest. 79 meest suutis kohe põgeneda. Seitsmest mehest koosnev rühm jõudis tagasi puuriga; kui vee tase järgmisel päeval langes, sai nad ujukiga päästa.

Neli meest läksid galerii kõrgemasse otsa; kuigi see oli allpool veetaset, takistas seal olev õhutasku vett. Eeldades sealt meeste leidmist, alustati puurimist koopasse umbes 79 m allapoole maa pinda. Vahepeal olid kogunenud ajakirjanikud kogu maailmast. Kuna õhutasku kaitsmine oli äärmiselt oluline, pumbati alla suruõhku. Kuue päeva pärast kolm meest lõpuks päästeti; neljas suri vahepeal. Mehed toodi üles Dahlbuschbombega, väikese metalltoruga, mis võimaldas ühel mehel sees seista. Enne vabastamist pidid nad mitu tundi rõhukambris veetma.

Kakskümmend üks meest oli põgenenud kaevanduse vanasse ossa, tuntud kui Vana mees, mida enam ei kasutatud ja oli juba osaliselt kokku varisenud. Langevad kivid tapsid seal mitu meest, ventilatsioon oli halb ja mõne aja pärast kustusid nende lambid. Kaevanduse juhtkond oli juba valmis päästeoperatsiooni lõpetama ja kutsus matuseteenistuse, kui mõned kaevurid märkisid, et mõned mehed võisid püüda põgeneda Vanasse mehesse ja võib-olla on veel seal. Kaevanduse selle osa kohta ei olnud täpseid plaane ning alustati uurimistöid.

56 m sügavusel jõuti koopasse. Kuuldi koputusmärke ja päästjad lubasid allpool olevatele meestele toitu, vett ja isegi mikrofoni. Ludwig Erhard, kes oli just nädal tagasi liidukantsleriks valitud, tuli Lengedesse ja kõneles lõksus meestega, siis algas tegelik puurimine. Vana mehe halva seisukorra pärast peeti vett üle 40 m pikkuseks puurimiseks liiga raskeks ja selle asemel kasutati suruõhku. 7. novembri hommikul kell 6 jõuti meesteni. Kaks kaevurit läks Dahlbuschbombega alla, et oma kolleege üles aidata. 11 meest päästeti.

Kokkuvõttes hukkus katastroofis 29 meest. Kui kaevandus hiljem puhastati, leiti, et mõned neist olid elanud maa all umbes 14 päeva. Üks mees jäigi kadunuks.

Kohtumenetlus, millega sooviti teha kindlaks, kas keegi oli katastroofi eest vastutav, kestis viis aastat, kuid lõpuks ei süüdistatud kedagi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]