Lembitu (Rakvere kino)

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Lembitu kino asukoht

Lembitu oli kino, mis tegutses 1913–1991 aastatel Rakveres Võidu tänaval.

See oli Rakveres esimene kinoks projekteeritud hoone. Algselt oli kino nimetus Union ja ehitamist alustati 1912 aastal Rakveres (sellel ajal Vaksali) tänava äärde. Kino ehitajates olid ettevõtlikud rakverlased Jaan Siirak (oli ametilt köösner), Jaan Kuus ja Pakkassar, kes otsustasid ehitada uue hoone spetsiaalselt filmide näitamise jaoks. Maja asupaigaks sobis Kukeküla keskel asuv Jaan Kuusile kuuluv “Kuke-kõrtsi” krunt (Võidu tänav 19). 7. aprillil 1912 esitas Jaan Siirak kubermanguvalitsusele palvekirja ja uue, rajatava kino plaanid. Projektiga oldigi nõus, kuid ainult hoonet ei lubatud ehitada mitte puidust, vaid see pidi tulema kivist. Juba sama aasta suvel valmisid juba uued kivimaja plaanid ja need kinnitati 7. septembril 1912. Kuid Rakvere teise kino "Illusioon" omanik Meier Rogovski, kes kartes konkurentsi, tahtis Unioni kino ehitamise seisma panna. Ta koostas Kukekõrtsi krundi naabrite nimel kubermanguvalitsusele ja kreisiülemale palvekirja, milles kirjutas:

«Palume, et ei avataks Kukekülas J. Siiraki kino meie naabri Jaan Kuusi majas. Meil on puumajad, need võivad kinomootori tõttu põlema minna. Peale selle on meie seas haigeid, kes vajavad värsket õhku, naftamootor aga rikub õhku.»

See palvekiri kandis juba viie Kukekõrtsi ümber asuva krundi omaniku allkirju ja oleks seega olnud küllalt tõsiseks takistuseks. (Sel ajal kehtivate seaduste alusel võis naftamootoril töötavat kinoaparatuuri sisse seada ainult kõigi naaberkruntide omanike kirjalikul nõusolekul.) Hiljem kohtulikul juurdlusel selgus, et Jaan Kuusi naabrid ei olnud sellisest palvekirjast kuulnudki. Selle oli koostanud "Illusiooni" omanik Rogovski, kes oli allkirjad kas võltsinud või saanud pettusega.

25. septembril 1913 toimus Unionis esimene kinoseanss. Kinos oli 240 istekohta. See oli kõige avarama ja moodsama sisustusega kino Rakveres[1]. Peale II maailmasõda nimetati Union kino ümber Lembituks. Hiljem ehitati hoone kõrvale külastajate ootesaal ja puhvet. 1991. aastal kino tegevus lõpetati. 2001. aastast alates tegutseb hoones bowlingisaal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "«Illusioonist» tänapäevani". Punane Täht. 24. november 1963.