Lembelind

Allikas: Vikipeedia
Lembelind
Hallpea-lembelind (Agapornis cana)
Hallpea-lembelind (Agapornis cana)
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Papagoilised Psittaciformes
Sugukond Papagoilased Psittacidae
Perekond Lembelind Agapornis
Selby, 1836

Lembelind (Agapornis) on lindude perekond papagoilaste sugukonnast.

Lembelinnud on Aafrika kesk- ja lõunaosas (sealhulgas Madagaskaril) levinud papagoid. Nad on ka populaarsed lemmiklinnud. Linnud on väga seltsivad. Nimetuse on lembelinnud saanud selle järgi, et istuvad oma kaaslastega tihedalt kõrvuti oksal, n-ö musitavad ja sügavad teineteist.

Lembelinnud elavad väikeste rühmadena koos ning söövad puuvilju, juurvilju, seemneid ja heintaimi. Kadaka-lembelinnud söövad ka putukaid. Kaelus-lembelinnud vajavad aga viigimarju, mistõttu pole nad puurilindudena levinud.

Lembelindude keskmine eluiga on 10–15 aastat.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Lembelinnud on 13–17 cm pikkused ning kaaluvad 40–60 g. Võrreldes teiste papagoilastega on nad üpris väikesed. Neid iseloomustab väike saba ning kehaga võrreldes suhteliselt massiivne ja terav nokk. Metsikud lembelinnud on tavaliselt alakehast kaelani rohelised, ülakeha katavad sõltuvalt liigist mustad, kollased, rohelised, punased, oranžid vms tooni suled. Serengeti lembelinnul, mustpõsk-lembelinnul ja akaatsia-lembelinnul on silma ümber silmatorkavam valge ring kui teistel liikidel. Kadaka-lembelinnud, hallpea-lembelinnud ja mask-lembelinnud on sooliselt dimorfsed.

Liike[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]