Laplace'i pöördteisendus

Allikas: Vikipeedia

Laplace'i pöördteisendus on integraalteisendus, mis teisendab kompleksmuutuja funktsiooni , kus kompleksarv (kompleks sagedusdomeen ehk s-domeen), tagasi reaalmuutuja funktsiooniks , kus (ajadomeen). Kuna Laplace teisendus on üheselt määratav teisendus, siis on võimalik näidata, et selle pöördteisendus on samuti üheselt määratav:

Bromwichi integraal[muuda | muuda lähteteksti]

Laplace'i pöördteisenduse leidmiseks on mitmeid võimalusi, kus igaühel on omad eelised, aga kõige laialdasema rakendusega on Bromwichi integral (Mellini inverteeritud integral või Fourier-Mellini integral), mis tuletatakse Fourier' teisenduse juba teadaoleva pöördseose vaatlemisel[1]:

Kujutlus Bromwichi integraalist - Punaste ristidega on tähistatud poolused, telgedel on toodud viimaste reaalarvulised osad ning nooltega on näidatud integreeritav joon.

kus tähistab Laplace'i pöördteisendust ja integreerimine toimub vertikaalsel joonel komplekstasandil selliselt, et väärtus oleks suurem (ehk vasakul) kõikidest pooluste reaalarvulisest osadest.

Praktikas on Laplace'i pöördteisenduse tegemine tüüpiliselt mugavam, kui esmane funktsioon teha osadeks vastavalt tabelitest leitavatele esitusvormidele ning pöördteisendus kirjutada lihtsalt ümber tabeli vastete järgi (lookup table).

Omadused[1][muuda | muuda lähteteksti]

Olgu meil funktsioonid ja , millel leiduvad vastavad Laplace'i pöördteisendused ja . Teisenduse

1. Aditiivsus (summa või vahe)

Laplace'i pöördteisendus kahe funktsiooni summast on võrdne nende üksikute funktsioonide Laplace'i pöördteisenduste summaga.

2. Homogeensus (konstandiga korrutamine)

kus on konstant.

3. Esimene teoreem sageduse nihutamise kohta

4. Teine teoreem sageduse nihutamise kohta

kus on ühikastme funktsioon.

Kui Laplace' pöördteisenduses esineb komponent, siis on see võimalik teisenduse lõpus asendada astmefunktsiooniga. Nimelt tehes Laplace' pöördteisenduse selliselt, et ignoreerides komponenti ja lõpptulemuses asendada ning juurde lisada korrutiseks ühiksastme funktsioon, saamegi korrektse Laplace' pöördteisenduse kogu funktsiooni kohta.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Inverse Laplace Transform - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. Vaadatud 26. märtsil 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]