Kybéli Adrianoú

Allikas: Vikipeedia
Kybéli Adrianoú
Sünniaeg 13. juuli 1888
Smyrna, Aidin Vilayet, Osmanite riik
Surmaaeg 26. mai 1978 (89-aastaselt)
Ateena, Kreeka
Rahvus kreeklane
Tegevusala näitleja
Abikaasa Mítsos Myrát (1903–1906)
Kóstas Theodorídis
Geórgios Papandréou
Lapsed 4 (sh Miránta Myrát)

Kybéli (kreeka keeles Κυβέλη) (13. juuli 1888 – 26. mai 1978)[1][2] oli kuulsa kreeka näitleja Kybéli Adrianoú (kreeka keeles Κυβέλη Αδριανού) lavanimi.

Ta sündis 13. juulil 1888 abielu väliselt paarile Smyrnas ja veetis kaks esimest eluaastat Ateena lastekodus. Kahe ja poole aastaselt adopteerisid ta Anastasis ja Maria Andrianoú. Tolleaegse kuulsa Ateena advokaadi perekond, kes oli hiljuti kaotanud oma ainsa lapse, aitas Kybéli lapsendajaid rahaliselt. 1901. aastal, 13-aastaselt, sai ta oma esimese auhinna oma lavaesinemise eest.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kybéli oli aastatel 1901–1906 Nea Skini üks peaosalisi. Seal avanes tal võimalus täita oma elu ainsaid rolle, mis põhinesid Vana-Kreeka tragöödial: Euripidese "Alkestis" ja Sophoklese "Antigone". Hiljem sai ta tuntuks oma osatäitmiste poolest Lev Tolstoi, Carlo Goldoni ja Henrik Ibseni näidendites. 1908. aastal töötas ta esimest korda koos Grigórios Xenópoulosega, kes kirjutas talle teatritüki "Punane kivi" (Ο Κόκκινος Βράχος), mis põhines tema samanimelisel lühiromaanil. Näidend oli tohutult edukas ja Kybéli teatrirühm kordas seda veel palju aastaid. Xenópoulos jätkas talle aastas vähemalt ühe näidendi kirjutamist kuni 1925. aastani. Kybéli töötas aastatel 1910–1934 ka Pantelís Chorniga (Dimítris Chorni isa). 1932. aastal ühendas ta jõud oma "lavavaenlasega" Maríka Kotopoúliga, et võistelda vastloodud Kreeka Rahvusteatriga. Pärast Saksa sissetungi põgenes ta koos oma abikaasa Geórgios Papandréou ning Kreeka valitsuse ja kuningliku perekonnaga Lähis-Itta. Pärast sõda naasis ta Kreekasse ja tegi erinevaid rolle Rahvusteatris, saatjateks Élli Lambéti, Dimítris Chorn, Mítsos Myrát ning teised kuulsad näitlejad. 1951. aasta suvel esines ta ainult ühes Vana-Kreeka komöödias, Aristophanese "Lysistrates". Kybéli osales oma karjääri jooksul vaid kahes filmis, aastatel 1933 ja 1956.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Kybéli esimene abikaasa oli Mítsos Myrát, kellega ta jätkas pärast lahutust laval koostööd. Neil oli kaks last: poeg Aléxandros ja tütar Miránta (1906–1994). Hiljem abiellus ta silmapaistva ärimehe Kóstas Theodorídisega. Neil oli tütar Alíki. Tema kolmas abikaasa oli Geórgios Papandréou, hilisem peaminister. Neil oli üks poeg Giórgos. Kui Kybéli 1978. aastal 89-aastaselt suri, oli tal neli last, kolm lapselast, kuus lapselapselast ja viis lapselapselast. Miránta tütar Kybéli Theochári oli samuti näitleja. Näitleja Ríta Myrát (neiuna Tarsoúli) oli tema minia, olles tema poja Alékose abikaasa.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Κυβέλη – Kiveli".
  2. Δρίβας, Νίκος (27. mai 2015). "Η θρυλική Κυβέλη Ανδριανού που άφησε εποχή".
  3. "An extended theatre family – Kyveli Institute". kyveli.eu. Vaadatud 8. juulil 2021.