Kung fu

Allikas: Vikipeedia

Kung-fu ehk kung fu (hiina keeles 功夫, pinyin'is gōngfu (ligikaudne tähendus 'võimekus') on Läänes kasutatav Hiina võitluskunstide nimetus.

Hiinas tähendab see sõna võimekust mis tahes alal, mitte tingimata võitluskunstides. Hiinas kasutatakse mis tahes võitluskunstide kohta sõna wushu.

Erinevalt paljudest teistest hiina sõnadest ja nimedest ei ole see termin käibel mitte pinyin'is, vaid Wade'i-Gilesi latinisatsioonis. Mõnikord kasutatakse ka vorme gungfu ja gung fu, mille aluseks on kantoni murde Yale'i latinisatsioon ning mis levis 1970. aastatel filmide kaudu, milles mängis Bruce Lee.

Bruce Lee filmide kaudu saigi see sõna Läänes laialt tuntuks. Läänes tõi selle 18. sajandil käibele prantsuse jesuiidi misjonär Jean Joseph Marie Amiot.

Sõna tähendus Läänes ja Hiinas[muuda | muuda lähteteksti]

Sõna kung-fu (kung fu) tuli Läänes laiemale kasutusele 1960. aastate lõpus seoses Hongkongi võitluskunstifilmidega ning hiljem seoses seriaaliga "Kung Fu". Varem nimetati nendes demonstreeritavat võitluskunsti hiina poksiks (Chinese boxing).

Praegu mõeldakse Läänes kung-fu all tavaliselt Hiina võitluskunste üldiselt. Kung-fu õppimine tähendab selles mõttes mis tahes Hiina võitluskunstistiili õppimist.

Hiina sõna 功夫 (gongfu, gōngfu) tähendab umbes 'pingutust nõudvat saavutust' või 'voorust'. Esimene kirjamärk 功 (gong, gōng) tähendab 'teenet, saavutust' (ka 'hoolsust, usinust'), teine kirjamärk 夫 (fu, ) tähendab 'meest'. Kuigi hääldatakse muidu esimese tooniga, on teine silp selles sõnas tooni suhtes neutraalne.

Sõna gongfu tähistab hiina keeles mis tahes praktika alal pikaajalise pingutusega saavutatud meisterlikkust. Võib näiteks öelda, et kellelgi on hea gongfu kokakunstis või et kellelgi on gongfu kalligraafias. Halva gongfu omamine tähendab, et praktika õppimisel pole piisavalt vaeva nähtud.


Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]